Radyasyon gıdadan 'şıp' diye gitmez"

Radyasyon gıdadan 'şıp' diye gitmez"

Çernobil nükleer kazasından sonra içilen çayları hatırlatan ve radyasyonun gıdalarda uzun süre kaldığını belirten uzmanlar, Japonya'dan gelen gıdaların çok iyi denetlenmesi gerektiğini söylüyor.

Japonya’da su, tarım ve deniz ürünlerindeki radyasyon miktarının yükselmesiyle 'radyasyonlu gıda' endişesi arttı. Fukuşima nükleer santralinin yakınlarındaki deniz suyunda yüksek oranda radyoaktif iyot ve sezyum tespit edildi. Tokyo'daki şebeke suyunda da radyasyona rastlandı. Japon yetkililer, şebeke suyundan alınan numunelerdeki iyot miktarının 210 bekerel olarak ölçüldüğünü, bebekler için kabul edilebilir yasal sınırınsa 100 bekerel olduğunu belirtti ve bebeklere şebeke suyunun verilmemesini veya biberonlarını hazırlamak için bu suyun kullanılmamasını tavsiye etti.

Avrupa ve Amerika’yı da tedirgin eden radyasyon tehdidi, Japonya’dan ithal edilen gıda maddeleri nedeniyle Türkiye'ye de uzanıyor. Radyasyonun gıdalar üzerindeki etkilerini ntvmsnbc’ye değerlendiren uzmanlar, Japonya’dan gelecek her şeyin titizlikle incelenmesi gerektiği görüşünde hemfikir.

Eski Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, “Çernobil kazası bizi etkiledi çünkü o lokal değildi ve her yere yayıldı ama Japonya’daki olay lokaldir. Japonya’daki radyasyon sızıntısının Türkiye’ye gelip de buradaki fındığı, mısırı, çayı, ıspanağı veya sütü etkilemesi söz konusu değil ama o ülkeden gelen her şeyin kontrol edilmesi gerekir” dedi

ntvmsnbc

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.