Profesörlere ruhsal test

Profesörlere ruhsal test

Denetleme Kurulu'nun yapısını değiştirmeyi planlayan YÖK, bu kurula sadece öğretim elemanlarını denetleme yetkisini verecek.

Üniversitede akademik denetlemeye yoğunlaşacak kurula gerekli gördüğü takdirde öğretim üyelerine psikolojik test yapma yetkisi de verilecek.


YÖK, üniversitelerde akademik, mali ve idari alanda denetim yapma yetkisine sahip olan Denetleme Kurulu'nun yapısında yaptığı değişiklikle, kurulun yetkilerini sadece akademik denetim ile sınırlamaya hazırlanıyor. Yapılması planlanan değişiklikle, sadece öğretim elemanlarını denetleyecek kurula, gerekli gördüğü taktirde öğretim üyelerine psikolojik test yapma yetkisi de verilecek. Üniversitede akademik denetlemeye yoğunlaşacak olan kurula atanacak üyelerin psikolojik tahlil yapabilecek kişilerden seçilmesi de gündeme alındı. YÖK Genel Kurulu'nda kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek olan düzenlemeyle üniversitelerin akademik kalitesinin arttırılması hedefleniyor. Böylece, artık öğretim üyelerinin yeterliliği ve faaliyetleri daha sıkı denetlenecek. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç'in yürüttüğü çalışmayla, öğretim elemanları, akademik performanslarını artırmaya yönelik denetlenecek.

Ders verdirmeyeceğiz

Bazı üniversitelerde ders verme yeterliliğine sahip olmayan, psikiyatrik özrü olan öğretim üyelerinin bulunduğunu savunan Özgenç, “Şu anda bu insanların psikiyatrik bakımdan özürlü olmasına rağmen akademik bakımdan ders vermesine engel olmamıza imkan tanıyacak hukuki bir düzenleme yok. Profesörlük ünvanına sahip olsa bile o kişinin ders vermesini uygun görmeyeceğiz” dedi. Özgenç, Denetleme Kurulu'nda yapmayı planladıkları değişiklikle ilgili şunları söyledi:

YÖK'ün denetleme yapısının değiştirilmesi ve bu denetimlere bağlanacak hukuki sonuçların kanunda açıkça belirtilmesi gerekiyor. YÖK, üniversiteler üzerinde mali bakımdan denetimden ziyade akademik denetim yapmalıdır. Üzülerek söylüyorum ki, YÖK, mevcut yapısı itibarıyla üniversiteler üzerinde akademik bir denetim yapabilecek bir durumda değil. Yeni düzenlemeyle üniversitelerin akademik bakımdan efektif bir denetime tabi tutulmasını sağlamak istiyoruz.

Denetimi yapacak kişilerin konseptinde de bir değişikliği gideceğiz. Denetimin doğrudan doğruya YÖK tarafından yapılabileceği gibi YÖK'ün akredite edeceği bir hukukçu tarafından da yapılabilmesine imkan tanıyacağız. Mesela bu bazı ülkelerde vakıf veya dernek statüsünde örgütlenmiş sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştiriliyor. Şirketler de bu konuda akredite edilebilir.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.