Piyasalarda okul kıyafeti yok

Piyasalarda okul kıyafeti yok

Okullarda serbest kıyafet uygulamasına geçildi ancak buna rağmen pek çok okulda halen forma tercih ediliyor.

İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Tekçe, yaşanan belirsizlik nedeniyle şu an piyasada okul kıyafeti olmadığını söyledi...

 

Hükümet okullarda serbest kıyafet uygulamasını bu yıl başlattı. Ancak veliler serbest kıyafete sıcak bakmıyor. İstanbul Kırtasiyeciler Odası Başkanı Yavuz Tekçe, “Örneğin Zeytinburnu’nda 37 okul var ve bunların tamamı formaya devam ediyor” diye konuştu.

Piyasada kıyafet yok

Kıyafet konusunda yaşanan belirsizlik nedeniyle imalatta gecikme yaşandığını bildiren Tekçe, “Okullarda forma giyilip giyilmeyeceği konusunda netlik oluşmadan kıyafet ürettirmeyen kırtasiyeciler, şimdi üretim yaptırmaya başladı. Okul yöneticileri öğrencilere kıyafet temini konusunda 15 gün kadar esneklik tanıdı. Şu an zaten piyasada kıyafet yok. Hızlı bir şekilde üretiliyor” şeklinde konuştu.

İstanbul’da 7 bin 300 perakende satış yapan kırtasiye dükkanı bulunduğu bilgisini veren Tekçe, kırtasiyelerin en canlı sezonunu okul açılış döneminde yaşandığını kaydetti. Tekçe, “Yaklaşık 15 gün süren bu sezonda en küçük kırtasiye dükkanının ortalama 30 bin lira kadar ciro elde eder” dedi.

En büyük sorun AVM’ler

Esnafın en önemli sorununun AVM’ler ve süpermarketler olduğunu hatırlatan Tekçe, “Onlar yılda 15 gün kırtasiye malzemesi satıyor biz ise 12 ay bu işi yapıyoruz. Değişim ve iade garantisi veriyoruz. Rekabet için en önemli ayırıcı özellik esnaflık kültürü oluyor. Bu konularda da esnafımızı bilinçlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

TSE damgası arayın

Yavuz Tekçe, kırtasiye malzemesi alırken velilerin dikkat etmesi gerektiği noktalara dikkat çekti. Ebeveynleri, kokulu ürünleri satın almamaları konusunda uyaran Tekçe, ürünlerde TSE damgasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tekçe, “Gıdaların konduğu plastik çantalar ve suluklar kalitesizse bu anlamda risk taşımaktadır. Bu ürünlerde yer alan boyar ve uçucu kimyasal maddeler, çocukların sağlığı için büyük risk oluşturuyor. Bünyesi hassas bazı çocuklarda deride döküntü tarzında alerjik reaksiyonlar gelişebilir ve solunum sıkıntısı oluşabilir. Kokulu kırtasiye ürünleri koklamak, çocuklarda koklamaya dayalı bağımlılıkları geliştirebilir” dedi.

En masraflısı anasınıfı

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Türkiye’de 5 bin civarında özel okul bulunduğunu söyledi. Özel okul fiyatlarının 5 bin lirayla 44 bin lira arasında değiştiği bilgisini veren Gülan, anasınıfı kayıtlarının diğerlerinden daha pahalı olduğunu kaydetti.

İlk ve orta kademenin kayıtlarında sıkıntı yaşanmadığını belirten Gülan, “Liselerde sorun var. Her okulun tabelası ‘Anadolu lisesi’ olunca veliler çocuğun Anadolu lisesi kazandığını zannederek buralara kayıt yaptırıyor” şeklinde konuştu.

ZEYNEP CEYLAN - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.