Piyasalarda G20 iyimserliği

Piyasalarda G20 iyimserliği

Bankacılar, Kanada'da gerçekleşen G20 zirvesinden bankaların sermaye yeterlilik kuralları konusunda ivedilikle bir adım atılmayacağının anlaşılması sonrası küresel piyasalarda olduğu gibi iç piyasada da kur ve faiz güne düşüşle başladı.

G20 ülkeleri, bankacılık sektörünün daha yüksek sermaye ve likiditeye sahip olmasını öngören kurallar uygulanmasında daha esnek bir takvime bağlı kalınması konusunda mutabakata vardı.

ABD'de Nasdaq ve S&P 500 Cuma günü üzerinde uzlaşma sağlanan finansal reform tasarısının, Wall Street'te kârlılığı sanıldığı kadar kötü etkilemeyeceği yönünde rahatlama sağlaması ve Oracle'ın güçlü sonuçlarının iş dünyasında harcamaların arttığına dair umutları canlandırmasıyla hafif yükseldi.

Dolar ise yatırımcıların uzun pozisyonlarını azaltma eğilimleriyle baskı altında kalırken, euro da odak noktasının euro bölgesi endişelerinden ABD'deki toparlanmanın sürdürülebilirliğine kaymasıyla kazanımlarını koruyor.

Bankalararası piyasada Cuma günü spot kapanışta 1.5790/1.5820 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.5700/1.5730 seviyesindeydi. Aynı saat itibarıyla euro/dolar paritesi 1.2380 seviyesinde işlem görüyordu.

İMKB YÜKSELİŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, önceki ikinci seans kapanışına göre 194,04 puan artarak 56.058,28 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri ortalama yüzde 0,35 değer kazandı.

Tahvil/bono piyasasında Cuma günü spot ve valörlü kapanışta sırasıyla yüzde 8.85 ve yüzde 8.82 olan 25 Ocak 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü işlemlerde yüzde 8.85/75 seviyesindeydi.

Piyasaları değerlendiren bir bankacı, "G20'den bankacılık sektörü ile ilgili sert bir açıklama gelmedi hatta beklenenden daha iyi bir dille sermaye yeterlilik rasyolarının belli bir zaman içinde düzenlenmesi belirtildi. Bu açıklama da küresel risk iştahına olumlu yansıyor. İç piyasada bugün için öneli bir gündem yok ABD verilerine odaklı küresel piyasalara paralel sakin bir seyir bekliyorum" dedi.

Öte yandan piyasada bu hafta yarın gerçekleşecek 11 ay vadeli iskontolu tahvilin yeniden ihracı ihalesinin, TCMB PPK özetlerinin, Çarşamba günü ilk çeyreğe ilişkin GSYH, Mayıs ayı dış ticaret verileri, Hazine Temmuz- Eylül borçlanma stratejisinin izlenmesi bekleniyor. Temmuz ayının ilk işlem günü olan Perşembe günü açıklanacak TİM ihracat, PMI ve İTO Haziran ayı öncü enflasyon verileri de piyasa yakından izlenecek.

Reuters'in 31 banka ve aracı kurum ekonomisti ile yaptığı ankette tarihin en sert çeyrek bazlı daralmasının yaşandığı 2009 ilk çeyreğin baz dönem oluşturduğu 2010 ilk çeyrekte GSYH'de bir önceki yıl aynı dönemine göre sabit fiyatlarla büyümenin yüzde 11.5 olması bekleniyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.