Piyasalar S&P'nin not artırışıyla kendine geldi

Piyasalar S&P'nin not artırışıyla kendine geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerin notlarını düşürürken Türkiye'nin krizde gösterdiği dayanıklılığı ödüllendiriyor.

Fitch, Moodys ve JCR'dan sonra dün de Standart &Poors Türkiye'nin notunu BB(-)'den BB'ye yükseltti. Not görünümünü de 'pozitif' olarak belirleyen kuruluş, Türkiye'nin borç yükünü istikrarlı şekilde azalttığına ve dış piyasalardaki olumsuzluklara rağmen finans sektörünün sağlam kaldığına dikkat çekti. Kurum, Türkiye'nin geleceğine yönelik de olumlu sinyal verdi. Açıklamada, 'görünümün pozitif olmasının gelecek 12-24 ay içinde not artırımı olabileceğini gösterdiği' kaydedildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Ergenekon davasını soruşturan Erzurum özel yetkili cumhuriyet savcılarını görevden almasının ardından düşen piyasalar, yurtdışından gelen olumlu haberle moral buldu. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu BB(-)den BB'ye yükseltti, not görünümünü ise 'pozitif' olarak belirledi. Kuruluş kararına gerekçe olarak, Türkiye'nin döviz cinsinden uzun vadeli kredi notunu istikrarlı şekilde azalan borç yükünü ve hükümetin ekonomiye dair politikalarda esnekliğini gösterdi. S&P, hükümetin ekonomi ve mali yönetimi konusunda başarılı geçmiş performansının kredi notunu desteklediğini, ancak Türkiye'nin büyük dış finansman ihtiyacının kredi notu üzerinde ana risk unsuru olduğunu kaydetti. Açıklamada mali planın gerçekçi ve ihtiyatlı olduğu ve kamu maliyesi üzerindeki riskleri hafiflettiği kaydedildi. Türkiye'de finans sektörünün, yurtdışındaki olumsuz şartlara rağmen düzenleme kuruluşlarının da çabalarıyla istikrarını koruduğu kaydedilen açıklamada, "Gelişimini sürdüren yerel sermaye piyasaları hükümetin lira cinsinden 10 yıl vadeli borçlanma yapabilmesine imkan tanıdı." denildi. Kuruluş ayrıca durağandan pozitife çevrilen not görünümünün gelecek 12 ile 24 ay arasında bir not artırımı getirebileceğini kaydetti. Açıklamada, 'finans ve sermaye piyasalarında istikrarın güçlenmesi ve ülkenin global ekonomideki krizi atlatmadaki başarısı ile birlikte eskisine benzer oranlarda fakat daha az dış finansman ihtiyacı duyan bir büyüme gerçekleşirse' kredi notunun tekrar yükselebileceği ifade edildi.

Küresel kriz sürecinde gösterdiği performansa rağmen uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik tutumu eleştiri konusu olmuştu. Küresel krizi tahmin eden Nobel ödüllü ekonomist Prof. Nouriel Roubini, Türkiye'nin notunu gelecekte 'yatırım yapılabilir' düzeyine çıkarabileceğine dikkat çekmişti. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, bazı kuruluşların notu yükseltmelerine rağmen Türkiye'nin hâlâ alacaklı olduğunu ifade etmişti. Ekonomi çevrelerinde olumlu beklentiler sürerken, 2009'un son aylarında Fitch Türkiye'nin notunu 2 kademe artırmış, arından Moody's de ekonominin toparlanmaya başladığına dikkat çekerek ülke notunu Ba3'ten Ba2'ye çıkarmıştı. Son olarak şubat ayı başında Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR de Türkiye'nin notunu BB+(-)'den, BB+'ye yükseltti. Ekonomik görünümünü ise durağan olarak belirleyen kuruluş, not artırımına gerekçe olarak Türkiye'nin küresel mali krizde dış şoklara karşı olan dayanıklılığı gösterdi. S&P'nin de dün Türkiye'nin notunu yükseltmesi olumlu karşılanırken, HSBC Stratejisti Fatih Keresteci kararı 'geç kalmış bir adım' olarak değerlendirdi. Keresteci, "Ancak, bunu bertaraf etmek adına görünümü de olumluya çeviren kurumun gelecekte yeni bir not artırımı için kapıyı aralık bırakmasını hafif olumlu bir haber olarak görüyoruz." dedi.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.