Piyasalar için kritik hafta

Piyasalar için kritik hafta

Para piyasalarında endişelerin ön planda olacağı bir hafta başlıyor. Uzmanlar, karamsar bir tablo çiziyor


Cuma günü açıklanan veride ABD'de 2008 yılı dördüncü çeyrek büyüme rakamının eksi yüzde 3.8 olarak gerçekleşmesi kriz rüzgarlarını yeniden esmesine neden oldu. Açıklana verilerin etkisiyle ABD hisse senetleri endeksleri yüzde 2 seviyesine kadar geriledi. Bankaların toksit varlıklarının atılacağı bir “Kötü Banka” kurulması fikrine karşı görüşlerin çoğalması ve bunun paraların çöpe gitmesi anlamına geleceği yorumlarının ön plana çıkması da satışlarda etkili oluyor.

Yurtdışı piyasaların satışa dönmesi ve IMF ile sürdürülen görüşlemelere yönelik gelen açıklamaların her geçen gün biraz daha muğlak ifadeler içermesiyle, Ulusal-100 Endeksi Cuma gününü %0.87'lik düşüşle 25 bin 934 puandan tamamlamıştı.

İMKB haftaya yüzde 2 oranında düşüşle 25 bin 400 puandan başladı. Dolar ise 1.65 TL'nin üzerine çıktı. Euro da serbest piyasada 2.10 TL'den el değiştiriyor.

Hedef Menkul'ün analizine göre, yeni haftaya başlangıç beklentileri de satış psikolojisinin devamını daha olası kılıyor.
Bu haftaya yönelik ana endişelerin başında ise ABD istihdam raporu ile Başkan Obama'nın ekonomiyi canlandırma paketinin Kongre'den geçip geçemeyeceğine yönelik kuşkular geliyor.

DOLAR 2 TL OLUR MU?

Bu arada Vatan gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu'da bugünkü analizinde döviz fiyatlarına dikkat çekerek doların 1.75 TL'yi zorlayacağına dikkat çekti. Ağaoğlu, şu öngörülerde bulundu: “Davos vakası piyasalarda “kulak arkası” edilse dahi; ruble, kron, zloty ve forint'in geçtiğimiz haftayı zirvelerinde kapatmış olması; dolar/TL'de bir baskı yaratacaktır. 1.6650'nin üzerine çıkılması ve iki iş günü bu seviyenin üzerinde kapanışlar olması 1.75 seviyelerinin yeniden test edilme ihtimalini artırır. Bu ihtimalin geçtiğimiz haftadan sonra artık yükseldiği söylenebilir. Aşılması durumunda 2.00 TL'li seviyeler konuşulmaya başlanacaktır.”

habertürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.