Pilot okullarda Anadolu lisesini kazanma oranı yüzde 100 arttı

Pilot okullarda Anadolu lisesini kazanma oranı yüzde 100 arttı

Pilot okullarda Anadolu lisesini kazanma oranı yüzde 100 arttı

Düz liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülmesi projesi, ilk uygulamasındabaşarıya ulaştı. İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde eğitimin kalitesini artırmaya yönelik başlatılan dönüşüm projesi, Türkiye'ye örnek olacak nitelikte. Çünkü ilçedeki tüm okullarda Anadolu lisesini kazanan öğrenci sayısı 2008'de 300 iken, bu sayı 2010'da 700'e çıktı.

Düz liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürülmesi projesi, ilk uygulamasında meyvesini verdi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun 2013 yılında geçileceğini açıkladığı dönüşüm projesi, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde başarıyla yürütülüyor. 2008'de ilçedeki tüm okullarda Anadolu lisesini kazanan öğrenci sayısı 300 iken, bu sayı 2010'da 700'e ulaştı. Böylelikle, dört sene önce ilçenin kaymakamlığına getirilen İsmail Gündüz'ün önderliğinde Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla eğitim kalitesinde yüzde 100 artış sağlanmış oldu. Eğitimdeki yapısal dönüşüm, tavandan tabana değil de tabandan tavana yayılarak gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede, iyi bir üniversite için öğrencilerin iyi bir ilköğretim, ortaokul ve lise eğitiminden geçmesi amaçlanıyor.

İlçedeki Dr. Hasan Akgün İlköğretim Okulu, ilköğretimdeki eğitim kalitesinin artışına en iyi örnek teşkil eden okullardan biri. 2007'de Anadolu lisesini kazanan öğrenci sayısı 31 iken 2010'da bu sayı 65'e çıkmış. İlçede mevcut 17 ilköğretim okulundan 6'sı son iki yılda yapıldı. Halen 30-32 kişilik sınıflarda eğitimi sürdüren ilköğretim okulları, kalite açısından kolejlerle yarışacak seviyeye geldi. Toplumda ayrışmayla karşılaşan Roman çocukları için açılan özel sınıflara 80 Roman öğrenci devam ediyor. İlköğretimdeki okullaşma oranı yüzde 99'a yükseldi.

İlköğretimdeki eğitim kalitesinin artması, düz liselere de yapısal dönüşümün sihirli değneğini değdirmek için yetkilileri harekete geçirdi. 2007'de iki meslek lisesi olan ilçede şu an 8 meslek lisesi var. Eylülde açılacak iki yeni meslek lisesiyle de bu sayı 10'a çıkacak. Bu okullardan 3'ü, düz liseden meslek lisesine dönüştürülen okullar. İlçede son iki yılda yapılan 4 Anadolu lisesi eğitime devam ediyor. Bu okullardan da 2'si dönüştürülen okullardan. Önümüzdeki eğitim yılının başında iki düz lise daha dönüştürülerek Anadolu lisesi olacak. Yeni açılan Anadolu ve meslek lisesi sayesinde ilçede ortaöğretimde yüzde 90 okullaşma sağlandı.

GÜNDÜZ: ARTIK DAHA ÇOK ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE GİTME HAYALİ KURUYOR

Büyükçekmece ilçesinin eğitimde yakaladığı kalite, fiziki altyapı ve eğitim kalitesi olarak yetersiz olan çevre ilçelerin yoğun ilgisini çekiyor. İlçedeki okullarda eğitim alan öğrencilerin yarısı Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt ve Küçükçekmece ilçelerinden geliyor. Dışarıdan gelen 2 bin 600 öğrenci sayısının önümüzdeki iki yıl içinde 5 bin öğrenciye ulaşması bekleniyor. İlçedeki büyük dershanelerle görüşen Kaymakam Dr. İsmail Gündüz, dershanelerin ayırdığı yüzde 5'lik kontenjanla 800 dar gelirli öğrenciye üniversite kursu sağlıyor. Ayrıca dar gelirli ama başarılı öğrencilere de 'kaymakam amca' bursu veriliyor. 2010'da 'kaymakam amca' bursu alan 197 öğrenciden 78'i Anadolu lisesi, 50'si Anadolu meslek lisesini kazandı. Dershaneye yerleştirilemeyen dar gelirli öğrenciler de halk eğitim merkezlerinde Milli Eğitim'in açtığı kurslara gidiyor. İlçedeki dönüşümün mimarı Kaymakam Gündüz, "Dönüşüm sayesinde artık daha çok çocuğumuz üniversite hayali kuruyor." bilgisini veriyor.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum