Paris, Rasmussen'in başkanını veto etmiş

Paris, Rasmussen'in başkanını veto etmiş

Fransa ve Almanya, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine itiraz eden Türkiye'ye yönelik olumsuz tavırlarını sürdürürken, Paris'in 1995'te aynı ülkenin adayı Uffe Jensen'i veto ettiği ortaya çıktı.

1982-93 döneminde dışişleri bakanlığı yapan ve Rasmussen'in parti genel başkanı olan Uffe Jensen, 1995'te NATO Genel Sekreterliği için resmen aday oldu. Sosyal Demokrat partili Başbakan Poul Nyrup Rasmussen ve Radikal partili Dışişleri Bakanı Niels Helveg Pedersen'in tam desteğini alan Jensen, ABD'nin de adayı olarak ön plana çıktı. Diplomatik kaynakları kullanarak Jensen lehine çalışmalar yapan Danimarka, adayının kesin olarak seçileceğini umuyordu. NATO büyükelçileri toplantısında Jensen'in adaylığını açıklayan Danimarka'yı Fransa'nın tavrı adeta şoke etti. Tüm ülkelerin olumlu baktığı Jensen'e Paris, 'yeterli Fransızca bilmiyor' diye karşı çıkarak veto etti. Ancak bu görünürdeki sebepti. Gerçek neden ise, Jensen'in Avrupa Liberal Partiler başkanlığını yaptığı sırada Fransa'nın okyanusta yaptığı nükleer denemeleri sert bir dille eleştirmesiydi. Genel sekreterlik yolunun açılması için Paris'e giden Jensen, Fransız makamlarıyla yaptığı görüşmede geçmişte dile getirdiği fikirleri tekrar edince ABD'nin tam desteğine rağmen arzuladığı uluslararası makama oturamadı. Zamanın Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, Jensen'in nükleer denemeleri sert bir dille eleştirmesini kabul edilmez görerek, veto hakkını kullanmıştı. Kulislerde Fransa'nın vetosunun ikinci sebebi olarak ABD'nin Jensen'i tek aday olarak çıkarması gösterildi. Jensen'in yerine İspanya Dışişleri Bakanı Javier Solana seçilmişti.

Zaman'ın sorularını, "Geçmişi fazla gündeme getirmek istemiyorum." diye cevaplayan Jensen, Rasmussen'in seçilmesinden mutlu olduğunu söyledi. 3-4 Nisan'daki NATO Zirvesi'nde Türkiye, Hz. Muhammed'e hakaret karikatürleriyle özdeşleşen Rasmussen'in genel sekreter olmasının yol açacağı krize dikkat çekmişti. Fransa ve Almanya'nın sert tepkisiyle karşılaşan Ankara, ABD Başkanı Barack Obama'nın devreye girmesiyle geri adım atmıştı.
zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.