Pakistan'da şimdi de nehir kabusu

Pakistan'da şimdi de nehir kabusu

Pakistan'da yüz binlerce insan bu sefer de İndus nehrinin taşma tehlikesine karşı tahliye ediliyor. Şiddetli muson yağmurlarıyla dolan nehir, üç kenti birden etkileyebilir

Pakistan'ın güneyinde, İndus nehrinin taşması riskiyle karşı karşıya bulunan üç kentteki 400 bin kişiye tahliye çağrısı yapıldı. Thatta bölgesinden bir idari yetkili Sujawal, Mirpur Bathoro ve Daro kentlerinde oturanlara daha güvenli yerlere gitmeleri için çağrıda bulunduklarını belirtti. Şiddetli muson yağmurları İndus nehri ağız kısmı civarında suların kritik seviyeye ulaşmasına neden oldu.

BM verilerine göre, Pakistan'daki sel felaketinden 17 milyonu aşkın kişi etkilendi ve yaklaşık 1.2 milyon ev yıkıldı. Halen yaklaşık 5 milyon Pakistanlının barınacak yeri bulunmuyor.

Bir yandan güvenlik endişesi...
Sel felaketine şimdi bir de yardım görevlilerine saldırı korkusu eklendi. Amerikan hükümetinden üst düzey bir yetkili ismini gizli tutarak, Pakistan'daki sel felaketine yardım için giden yabancı görevlilere Taliban'ın saldırı planladığı istihbaratı aldıklarını söyledi.

Amerikalı yetkili, sellerden istifade etmeye çalışan Pakistan merkezli Taliban'ın başkent İslamabad'da federal ve eyalet düzeyindeki hükümet yetkililerine saldırı planı içinde olabileceğini de söylüyor. Pakistan'daki sel felaketine yardım faaliyetlerinde katkıda bulunan belli başlı ülkeler arasında ABD de yer alıyor.

Olası Taliban saldırılarına ilişkin kaygının ABD'li yardım görevlilerinin faaliyetlerini etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmiyor. ABD hükümetinin uluslararası kalkınmadan sorumlu dairesi bugüne değin sel kurbanlarına yardım için Pakistan'a 150 milyon dolar civarında yardım sağlandığını söylüyor.

Washington'un Pakistan'daki Taliban unsurlarından ciddi bir endişe duyduğu da gelen bilgiler arasında. Dikkatler en çok, Pakistan'da en radikal şiddet olaylarının arkasındaki örgüt olarak bilinen Tehrik-i Taliban militanlarına çevrili. El Kaide'yle yakın ilişki içinde olan Pakistan merkezli Taliban militanları, sel felaketine yönelik uluslararası yardımın reddedilmesi çağrısında bulunmuştu. Taliban, uluslararası yardım görevlilerinin Pakistan'daki varlığına şüpheyle bakıyor. Temmuz sonunda başlayan yoğun muson yağmurları Pakistan tarihinin en büyük sel felaketine yol açarak, 17 milyona yakın kişinin hayatını etkilemiş bulunuyor.

Bir yandan yeni sel korkusu...
Sular kuzeyden güneye akarken, güneydeki kıyı bölgelerinde yaşayan binlerce Pakistanlı evlerini terk ediyor. Sindh bölgesindeki Thatta'da 200 bin kişi tahliye edildi. Suların çekildiği kuzeydeyse işçiler temizlik çalışmalarına başladı. Birleşmiş Milletler dış dünyayla bağlantıları kesilen 800 bin kişi için takviye helikopterler istedi. Doktorlar ishal ve kolera gibi suyla yayılan hastalıklarla başa çıkmakta zorlanıyor.

Şu anda halk ve sular arasındaki tek engel, çatlamaya başlayan bir set. Set yıkılırsa tüm bölge sular altında kalabilir. Thatta'daki yetkililerden Manzur Ali Şeyh, “Setteki zayıf noktaları güçlendiriyoruz. Suyu engelleyebileceğimizi ve set boyunca denize akacağını umuyoruz” dedi. Dünya Sağlık Örgütü'nden Paul Garwood da “Tek günde 100 bin kişi hastalandı, tedavi gördü. Çoğu deri enfeksiyonları, ishal, solunum yolları enfeksiyonları ve sıtmaya yakalandı” dedi. Dünya Gıda Programı altı milyon kişiyi bir ay boyunca doyuracak gıda bulunduğunu, ancak altyapının tahrip olması nedeniyle dağıtımda sıkıntı yaşandığını açıkladı.

Radikal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.