Özel konut projesi

Özel konut projesi

Türkiye'nin en özel konut projesi Elit Perla Palas

Sayın Oya Başar Uluca, bir süredir basında yeni bir projenin hayata geçeceği ve bu projenin mimarisinin arkasında da sizin olduğunuz söyleniyor, biraz bilgi verebilir misiniz? Oya Başar Uluca Kimdir?
- İstanbullu Yüksek Mimarım. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden mezunum ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Yüksek Mimarlık unvanını aldım. Mimari çalışmalarımda turistik tesisler, büro binaları, akıllı binalar ve konut projeleri üzerine yoğunlaştım. Delmar Yapı ile gerçekleştirdiğimiz Elit Yaşam Konakları Kurtköy Pendik bölgesinde örnek proje seçildi. Doğayı, tarihi değerleri ve teknolojiyi bir arada buluşturan mimari yaklaşımlarım ön plana çıkmaktadır.

Elit Perla Palas neden Türkiye'nin en özel projesi?
Projenin özel olmasının bir çok sebebi var, mimarisi, konumu, ama en önemli sebebi işletme anlayışı. Bu işletme sistemiyle daire sahipleri istedikleri zaman dairelerinde rezidans konforunda yaşayabilecek, içinde yaşamadığı dönemlerde ise dairelerini günlük, haftalık, aylık veya daha uzun dönemlerde otel işletmesine devredebilecek. Örneğin; Yılın belli aylarında kendiniz kalmak istiyorsunuz ama diğer aylarda boş durmasını da istemiyorsunuz, dairenizde yaşamadığınız dönemlerde hemen otel işletmesine devreder, yatırımınızı işletmeye başlayabilirsiniz. Başka bir deyişle; daire sahipleri kiracı bulmak, kira toplamak, kiracıyı çıkartmak ve kiracıların hasarlarını gidermek gibi sorunlarla uğraşmayacaklar.

Peki işin mimari yaklaşımına gelelim, gerçekten sadece mimarisi ile bile çok özel bir proje. Neden sektördeki diğer projelerden çok farklı bir tasarım planladınız?
- İstanbul'un binlerce yıllık tarihi ve taşıdığı medeniyetlerin izlerini takip ettik. Dünya kenti olarak yüzyıllara damgasını vurabilen nadir kentlerden biri olan İstanbul'da yaşamak, doğal güzelliklerini mimari özellikleri ile birleşmesi büyük bir dinamizm vermekte bize. İstanbullu mimarlar olarak tasarladığı yapıların büyük çoğunluğunu ve en seçkinlerini İstanbul'da gerçekleştiren Mimar Sinan'ın kültürel mirasını taşıyoruz. Bu eserlerinde döneminin yenilikleriyle dolu gelişimi ve kent siluetine büyük katkılarını yaşarsınız.
- Elit Perla Palas ismiyle örtüşen mimarisini İstanbul'un çağdaş ancak geçmişiyle bağ kuran yeni yüzü olarak şekillendirdik. İstanbul'un ruhunu taşıyan görkemli ve asil kültürel belleğine dair öğeleri günümüze uyarladık. İstanbul Asya ve Avrupa'yı bir arada yaşayabildiğiniz yegâne şehir. Binlerce yıldır büyük medeniyetleri ağırlayan İstanbul dev bir mozaik gibidir. Bizans, Roma ve Osmanlı medeniyetlerinin oluşturduğu dünya kültür miraslarının günümüze uzanan köprüsüdür. İstanbul Elit Perla Palas şehrin tüm dinamiklerini barındıran Kurtköy bölgesinde geleceğe yönelik mimari anlayışında çevresel değerleri dikkate alarak az enerji tüketimine yönelik ekolojik yapı kuralları ile tasarlanan bir kompleks. Otel konforuna sahip kapsamlı alt yapısıyla akıllı bina teknolojileri ile tasarladık.

Bize projenin detaylarını araştırma aşamalarında da biraz söz edebilir misiniz? Çünkü her detayda bir farklılık gizli…
- Mimari yapıtlar o şehri geçmişten bugüne, bugünden yarınlara bağlayan kültür ve tarih hazineleridir. Elit Perla Palas'ta şehrin belleğinde nasıl önemli bir yapı yapabileceğimizi sorguladık. Seçkin yaşam kültürümüzden esinlendik. Mimari tasarımımızda yerel değerlerimize sahip çıkarken işlevselliği ön plana çıkardık, seçtiğimiz malzemelerin performansını mümkün olan en yüksek düzeye taşıyan tasarım ilkelerine sadık kaldık. İç mimari kompozisyonunu oluştururken de Mimar Sinan'ın eserlerinde kullandığı motiflerden esinlenerek tasarımızı şekillendirdik.

Elit Perla Palas Kurtköy bölgesinde bir değişime yol açacak mı sizce?
- Ulaşım, dış ticaret, havacılık ve teknoloji gibi birçok alanda ülkemize hizmet verecek "İleri Teknoloji Endüstri Parkı" içinde yer alan Sabiha Gökçen Havaalanı'na ve İstanbul Teknopark projesine yakınlığıyla öne çıkmakta. Konum olarak İstanbul Pendik Sabiha Gökçen Havalimanı ana aksında bulunan Osmanlı Bulvarı üzerinde şehir siluetine katılan Elit Perla Palas'ın ana girişinden kucaklarmışçasına uzayan geniş saçağı gelenleri içeri davet ediyor. Hedefimiz yaşayanlarını keyifli ortak alanlarda buluşturup, dış dünya ile iletişimlerini kolaylaştırmak oldu.
- Enerji verimli sistemler kullanılmasını esas alırken mimari planlama ilkelerinde zamanınızı verimli kullanabilmenize dönük projelendirdik. Beş yıldızlı otellerden alışık olduğunuz keyifleri ve kolaylıkları günlük yaşama aktarmanın alt yapısını hazırladık. Lobiden resepsiyon, Business center/Concierge hizmetine, kuru temizlemeden, 24 saat oda servisine pek çok residence hizmetini evinizde almanın konforunu yaşatacak alt yapıya sahip.
- Yaşam alanlarına ve ofis alanlarına yoğunlaşmanın yanı sıra ortak kullanıma yönelik mekânlara da aynı önemi verdik. Zengin bir sosyal yaşantı içinde insanların nasıl komşuluk ilişkisi kurabileceğini düşündük. Sosyal hayatın çekim merkezini oluşturan ortak paylaşımı artıran etkinlikler için Sağlık Kulübü, Çocuk Kulübü gibi birçok aktivite birimleriyle Elit Perla Palas, yaşam beklentilerine cevap verebilecek kapasitede projelendirildi. Binanın fiziksel yapısını o binada yaşayan insanların yaşam tarzları arasında kurulacak konforu öne çıkaran bağlara göre tasarladık. Hayat standartlarını ve yaşam kalitesini daima yükseltmek isteyen insanlar yaşayacakları yerler konusunda seçici davranmak zorundalar. Elit Perla Palas konseptinde taşıdığı doğal yaşama ve kültürel mirasımıza taşıdığı saygı ile ön plana çıkmaktadır.

Başka eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Elit Perla Palas öncelikle doğal ışıkla çevrelenmiş bir bina. Güneşten en fazla yararlanmak amacıyla, örneğin ışık hemen binanın giriş katında yer alan lobby mekânlarıüstündeki geniş kubbeden iç galerilere doğru süzülerek binanın çekirdeğine nüfuz etmekte. Bunu sağlamak için lobinin çatısında geniş yeşil teras bahçe oluşturduk. Burada yer alan kubbe üzerinde özel camlar kullandık. Lobby'nin zemininde de diğer katlarla hem görsel hem de doğal ışık bağını koparmamak için geniş galeri açıklıkları bıraktık. Yapının toplanma merkezini oluşturan bir rekreasyon bahçesi olarak yorumladığımız iç avlu etrafına yemyeşil peyzajlı teras bahçeyle iç koridorların şeffaf birlikteliği sağlayabilmek için cam cephe giydirdik. Projedeki temel amaç peyzaj katmanın sürdürebilirliğini özgün yöntemlerle en yüksek düzeyde sağlamaktır. Bu düzeydeki bir ekolojik sürdürülebilirliği ve enerji verimliliğini sağlayacak teknolojilerin kullanımı, tasarım ekibinin gerek tasarım gerekse uygulama sürecinde yoğun işbirliğini gerektirmekte. Ekolojik sorumluluk ve akılcı kent yaşamı odaklı mekân oluşturma ilkelerini uyguladık. Garaj katından asansörlere geçişlerde dahi doğal güneş ışığı alan bir atriumlu bir bahçenin önünden yaşam katlarına ulaşıyorsunuz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.