Oyun Sektörü En Hızlı Büyüyen Sektörler Arasında Zirveyi Zorluyor
Dünyanın ve ülkemizin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan oyun sektörü sahip olduğu potansiyel ile pek çok yatırımcının ilgisini çekmektedir.
Dünyanın ve ülkemizin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan oyun sektörü sahip olduğu potansiyel ile pek çok yatırımcının ilgisini çekmektedir. Sektörün potansiyelinin farkında olan ve bu pastadan pay sahibi olmak isteyen yatırımcılar oyun şirketi kurmak için harekete geçmeden önce genellikle şirket türü konusunda kararsızlıklar yaşamaktadırlar.
Oyun şirketi kurmak isteyen kişiler, kurulum maliyetleri daha uygun olduğu için genellikle faaliyetlerine şahıs şirketi kurarak başlamayı tercih ederler. Bu aşamada kuruluş maliyetlerinin uygun olmasının getireceği avantaj ile şahıs şirketi vergi uygulamaları arasındaki artı eksi dengesi titizlikle hesaplanmalıdır. Çünkü, vergi konusu söz konusu olduğunda şahıs şirketleri, limited ve anonim şirketlere kıyasla dezavantajlı bir duruma gelebilmektedir. Bu esnada serbest muhasebeci mali müşavir ile görüşülerek bilgi alınması da yararlı olabilmektedir.
Şahıs şirketleri kişisel gelir vergisine tabiyken bu durum limited ya da anonim şirketlerde geçerli değildir. Örneğin; Steam dijital platformuna ürün eklenerek elde edilen gelirin çok büyük bir kısmı şahıs şirketlerinde Kişisel Gelir Vergisi’ne, stopaja ve KDV’ye gider. Oysaki; şahıs şirketi dışındaki şirket türlerinden biri ile açılış yapıldığında kişisel gelir vergisine tabi olunmaz. Stopaj ve KDV oranları da giderlere ve demirbaşlara göre düşürülür. Yurt dışı satışlarında geçerli olan WBEN8 formu doldurularak ABD’de vergi mükellefi olunmadığı gösterilerek % 60 oranındaki stopajdan muaf olunabilir.
Oyun şirketlerinde; oyunun App Store’a ya da Google Play’e yüklenip gelir elde edildiği durumlarda; elde edilen reklam geliri yurt dışında gösterilen reklamdan edildiyse KDV bulunmaz. Ancak; reklam yurt içinde gösterilirse KDV’ye tabidir. Kurumlar vergisi ya da gelir vergisi açısından değerlendirildiğinde; oyun indirme geliri üzerinden fatura düzenlenmesi gereklidir. Normal şartlar altında; yurt dışına verilmekte olan yazılım hizmetlerinin % 50’si gelir ya da kurumlar vergisinden istisna olduğu gibi oyun indirme geliri de bu kapsamda değerlendirilebilmektedir.
Bununla birlikte yalnızca oyun şirketleri için değil teknoloji geliştiren tüm firmalar için anonim şirket kuruluşunun tercih edilmesi daha avantajlı olabilmektedir. Anonim şirketlerde, hisse sahipleri hisselerini iki yıl ellerinde tuttuktan sonra satarlarsa gelir vergisi ödeme yükümlülükleri bulunmaz. Şahıs firmaları ile kıyaslandığında anonim şirketlerde vergi oranı sabit olduğundan elde edilmesi olası gelir seviyesine göre şahıs şirketlerine oranla anonim şirketlerde daha az vergi ödenmesi gerektiği net bir şekilde görülebilir. Ayrıca, anonim şirketlerde pay devri işlemlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılması da avantajlar arasında yer almaktadır. Oyun firmalarının oyunlarını nerede ve nasıl yayınlayacağı da vergisel avantajlardan yararlanılıp yararlanılmayacağı konusunda belirleyici rol oynamaktadır.
Genç Girişimci Şirketi Kurmak İçin Gereken Koşullara Sahip Misiniz?
Günümüzde klasik iş fikirlerinin yanı sıra her geçen gün karşımıza yenilikçi iş fikirleri çıkmakta ve bu fikirler hem popülerliğini hem de pazar payını artırmaya devam etmektedir. Bununla birlikte özellikle gençlerin, son derece yaratıcı projelere imza atma konusundaki girişimleri ekonomik imkansızlıklardan dolayı sekteye uğrayabilmektedir. Bu aşamada devreye giren devlet destekleri belirlenmiş koşulları yerine getiren gençlere, cinsiyet farkı gözetmeksizin çeşitli miktarlarda girişimcilik desteği sağlamaktadır. Genç Girişimci desteği adıyla anılan proje kapsamında kendi işini kurmak isteyen gençler elde ettikleri destekler sayesinde iş fikirlerini kolaylıkla hayata geçirebilmektedirler.
Gerekli koşulları yerine getiren kişiler, genç girişimci teşviklerinden bir defaya mahsus olmak kaydıyla yararlanabilmektedirler. Teşviğin alındığı faaliyetin bırakılmasının ardından üç yıllık süre içinde olsa dahi yeni bir faaliyet başlandığında teşvik hakkı kaybolmuş olur. Teşvikten yararlanabilmenin diğer bir koşulu ise kişi adına ilk kez gelir vergisi mükellefiyetinin tesis edilmiş olmasıdır.
Genç girişimci şirketi kurmak ve sağlanmakta olan vergi ile prim teşviklerinden yararlanabilmek için; kişinin kendi işini kurmuş olduğu tarihte 18 ile 29 yaşları arasında bulunması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ticari, zirai ya da mesleki faaliyetlerinden dolayı ilk kez gelir vergisi mükellefi olunması koşulu da aranmaktadır. Bir diğer deyişle 18 - 29 yaş arasında olup ilk kez iş yeri sahibi olan gençlerin BAĞ-KUR primleri bir yıl süre ile devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu avantajlardan yararlanacak olan kişilerin; 01.06.2018 tarihinden itibaren BAĞ-KUR kapsamında ilk kez sigortalı olması, ticari ya da serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk kez bir vergi mükellefiyeti açılmış olması gerekmektedir.
Bu koşulları yerine getiren genç girişimcilerin 75.000 TL’ye kadar olan kazançlarından üç yıl boyunca vergi alınmamaktadır. Bununla birlikte bir yıllık dönemde 75.000 TL’lik vergi tutarının altında kazanç elde edildiğinde yararlanılamayan tutarın ertesi yıla devredilmesi söz konusu olamaz. Genç girişimciler adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurarak faaliyete başladığı durumlarda yalnızca en genç yaştaki ortak sigorta teşvik primi avantajından yararlanabilmektedir. Faaliyetin adi ortaklık ya da şahıs şirketi bünyesinde gerçekleştirildiği durumlarda tüm ortakların teker teker prim teşvik şartlarını taşıması bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir. Ortaklardan herhangi birinin prim teşvik şartlarını taşımadığı durumlarda diğer ortakların sigorta teşvik primlerinden yararlanması da söz konusu olamamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.