Öykülerle 30 yılın değişen Türkiye’si

Öykülerle 30 yılın değişen Türkiye’si

Çocukluklarını 80'li yıllarda yaşayan ve yetişkin olarak toplumda değişik roller üstlenen 90 yazar, öykülerinde Türkiye'de yaşanan sosyal ve kültürel değişimin resmini çizdiler

Aralarında Fazıl Say, Gürgen Öz ve Barış Müstecaplıoğlu gibi sanat dünyasından ünlü isimlerin de bulunduğu, 90 yazarın, 1980'li yıllara ait anı-öyküleri, '80'lerde Çocuk Olmak' adlı kitapta bir araya getirildi.

Kitapta, teknolojinin hızla geliştiği ve iletişim imkanlarının dünyayı küresel bir köy haline getirdiği 2000'li yılların bol imkanlar dünyasında yetişkin olan, ancak tek kanallı Türkiye'nin nispeten daha kısıtlı ortamında yaşadıkları küçük keyifleri ve samimi insan ilişkilerini özleyen '80'lerin çocukları'nın, o dönemi yaşayan okurların kolayca empati yapabilecekleri 'Voltran! Voltran! Voltran!', 'Şeker Kız Candy', 'Kremalı Bisküvi', 'Siyah Önlük', 'Heidi...', 'Şirinler: Hala Uslu Çocuklarız...', 'Kokulu Silgim, Gazoz Kapakları ve Diğerleri...', 'Kenan Evren, Özal ve Marlboro Zamanı' gibi çok çeşitli öyküleri yer alıyor.

BLOG HAREKETİYLE DOĞDU

Kitabın yazarlarından Kader Çekerek, bir internet sitesinde açtığı blog sayfasında 70'li ve 80'li yıllara ait yazılar yazmaya başladığını, daha sonra burada paylaşım yapan insanların sayısının artmaya başladığını belirterek, böyle bir kitap projesiyle kendilerine gelen Kadir Aydemir'in önerisine, 'neden olmasın' diyerek projeye başladıklarını dile getirdi.

Çekerek sözlerine şöyle devam etti: O zamanlar annemin işten gelirken getirdiği bir tane uyduruk gofret o kadar keyif verici ve lezzetli bir şeydi ki ama şimdi binlerce seçenek arasında oğlumu mutlu edemiyorum. Hangi çikolatayı yesem, yağı ve belki de kakaosu berbat o ucuz gofretin tadını bulamıyorum.''

KOCAMAN BİR MAHALLE

Kitabın bir başka yazarı Sanem Güven de 80'li yıllara duyulan özlemin nedenine ilişkin, ''O dönem tüketimin sınırlı olduğu, lüks kavramının yaygın olmadığı, zenginle fakir arasında uçurumun bulunmadığı, insanların çok samimi, yakın ilişkiler kurduğu kocaman bir mahalle ortamında yaşanıyormuş gibi yaşadığı bir dönemdi'' dedi. Yitik Ülke Yayınları'ndan piyasaya çıkan kitapta, aralarında Fazıl Say, Gürgen Öz, Eylül Duru, Onur Behramoğlu, Barış Müstecaplıoğlu, Yeşim Ağaoğlu, Sema Aslan, Kadir Aydemir, Elçin Demiröz, Sanem Güven, Özlem Özyurt, Alper Turgut ve Özlem Yıldız'ın da bulunduğu çocukluklarını o dönemde yaşamış 90 yazar ve öyküsü bulunuyor.
star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.