Otomobil satıcılarının ÖTV uyanıklığı!

Otomobil satıcılarının ÖTV uyanıklığı!

Hükümet otomobilde ÖTV'yi indirdi. Üreticiler stoklarını 3 günde eritti. Hatta yoldaki otomobiller dahi satıldı. İndirimi fırsat bilen satıcılar ise uyanıklık peşinde…


Hakan Göksel'in haberi
[email protected]

Hükümet küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerini azaltmak için dördüncü ekonomik tedbir paketini açıkladı. Pakette Türkiye'nin 3 önemli lokomotif sektörü otomotiv, inşaat ve dayanıklı tüketim malları için değişen oranlarda Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi indirimi vardı.

Tedbir Paketi çerçevesinde otomotiv sektöründe hafif ticari araçlarda ÖTV oranının yüzde 10'dan yüzde 1'e; binek otomobillerde ise 1600 cc'ye kadar olan motorlu versiyonlarda yüzde 37'den yüzde 18'e; Kamyon ve otobüste ÖTV yüzde 4'ten yüzde 1'e ve motosiklette yüzde 22'den yüzde 11'e düşürüldü.

Bu indirim, ortalama bir ticari araca 3 bin TL, ortalama bir binek otomobile ise yaklaşık 6 bin TL yansıdı.

Yıllardır bir otomobilin hayalini kuranlar ve otomobil almak için ÖTV indirimi gelmesini bekleyenler 'fırsat bu fırsat' deyip 15 Haziran 2009'da sona erecek geçici ÖTV indiriminden faydalanmak için galerilere akın etti.

Tüketicinin yoğun ilgisi satıcıları ve üreticileri de sevindirdi. Birçok satıcı elindeki stokları 3 günde tüketti. İşçi çıkarmaya başlayan, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvuru yapan, üretime ara veren bazı otomobil üreticileri yeniden üretime başladı.

Otomobil almak isteyenler bu fırsatı kaçırmamak için renk, donanım ayrımı gözetmeden sıfır otomobil satan galerilerin müşterisi oldu. İkinci el otomobil satışlarını da derinden etkileyen ekonomik tedbir paketi ikinci el otomobil almak isteyenleri de sıfır almaya yönlendirdi.

Piyasaların canlanması ve iç talebi artırmak için açıklanan tedbir paketini kendileri için fırsata dönüştürmek isteyen bazı otomobil satıcıları ÖTV indirimini uyanıklık yaparak ceplerine indirmenin yolunu çoktan buldu…

Medya yer alan haberlerin etkisiyle bu fırsatı kaçırmak istemeyen alıcılar satıcıların önünde adeta kuyruğa girdi. Fakat otomobil almak isteyenlerin birçoğu otomobiller satıldığı için elleri boş geri döndü. Fabrikadan gelecek otomobiller için sıraya yazılan üreticiler talep patlamasından dolayı galerilere kapora vermeye başladı.

Artan talep karşısında araç satıcıları kapora veren müşterilerini listelerine kaydederken bazıları ellerini ovuşturmaya başladı bile… Neredeyse karaborsaya dönen araç satışları müşterilere fiyatsız satılmaya başladı…

ÖTV indirimi öncesinde uzun süre 'showroom'larda bekleyen, kriz fiyatlarına rağmen satılamayan araçlar; ÖTV indirimine kadar sabit fiyatlarla alıcı beklerken; talep patlaması yaşanması fırsatçılara zam yapma imkanını doğurdu.

Uzun süredir küresel kriz dolayısıyla bıçak gibi kesilen iç talep ve dış talep yüzünden zor günler geçiren ve her fırsatta iç talebi artıracak paket beklentisinde olan satıcıların paketin açıklanması ile ticari ahlaka sığmayan zam fırsatçılığı yapmaları kamuoyunda büyük tepki toplayacak. Aynı zamanda zam furyasına katılmayan dürüst satıcıları da bu davranışlarından dolayı hem rencide edecek hem de satışlarına darbe vuracak...


Haber 7 .com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.