Oteller kışın öğrencilerin laboratuvarı olacak

Oteller kışın öğrencilerin laboratuvarı olacak

Muğla Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Metin Kozak, turizm eğitimini üniversitelerle sınırlandırmayıp, kışın atıl kalan otelleri de ders için birer laboratuvara dönüştüreceklerini bildirdi.

Kozak, yaptığı açıklamada, Muğla Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu'nun, Bodrum'da “Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı” düzenlediğini, konferansa turizm bölümü olan 18 üniversiteden akademisyenin yanı sıra, turizm kurum ve kuruluşlardan 62 temsilcinin katıldığını belirtti.

Kozak, Dr. İrfan Mısırlı'nın moderatörlüğünde yürütülen çalışmalar sonunda bir rapor oluşturulacağı ve bun raporun Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) sunulacağını bildirdi.

Raporda yer alacak görüşlerin tavsiye niteliğinde olacağını vurgulayan Kozak, konferansta turizm eğitimindeki 10 temel noktanın belirlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Buna göre, artık yeni eğitim modeli sektörün ihtiyacına göre belirlenecek, turizm eğitimi veren kurumlar arasında eş güdüm kurulacak, ders kitapları, içindeki bilgi ve rakamlar güncellenecek, ezbere dayalı eğitim yerine, sahada uygulamaya ağırlık verilecek, öğrencilerin staj dönemi artırılıp, stajın her aşaması denetlenecek, mezuniyet sonrası kariyer gelişimleri takip edilecek, akademik takvim, staj ve uygulama takvimiyle uyumlu hale getirilecek, kültürel varlıklar ve ören yerleri eğitim amaçlı birer laboratuvar olarak kullanılacak, dersin ismi ve içeriğini tutarlı hale getirilip, benzer derslerin tekrarı önlenecek, öğretim elemanları da yazın turizm işletmelerinde çalışıp, gözlem yapacak.”

OTELLER KIŞIN ATIL KALMAYACAK

Doç. Dr. Kozak, turizmde eğitimin önemine değinerek, turizm okulu öğrencilerinin yaz döneminde staj için otellere gönderildiğini, ancak bunun yeterli olmadığının ortaya çıktığını kaydetti.

Bunun için yeni bir uygulamaya geçeceklerini dile getiren Kozak, “Kuramsal bilgileri uygulayıp, mezun olduklarında yetişmiş eleman olarak sektörde kolayca iş bulmaları gerekiyor. Bu noktadan hareketle, uygulamalı eğitimlerini kışın da devam ettirmek amacıyla sezon sonunda kapılarını turiste kapatan otellerde eğitim görmelerini sağlayacağız. Turizm eğitimini üniversitelerle sınırlandırmayıp, kışın atıl kalan otelleri de ders için birer laboratuvara dönüştüreceğiz” dedi.

Doç. Dr. Kozak, konferansın turizm sektörüyle yaşanan iletişimsizliği gidermeye yönelik önemli bir adım olduğunu da belirterek, “İlk girişimimiz sektörde olumlu yankı buldu. Nitekim bazı turizmciler, artık akademik çevreyle bilgi alışverişinin hızlandırılmasını talep ediyor. Hangi özelliklere sahip yetişmiş elemana ihtiyaçları olduğunu bizlere anlatmak istiyorlar. Dolayısıyla, 'Arama Konferansını' 2010'dan itibaren geleneksel hale getirmeye karar verdik” diye konuştu.
HÜRRİYET

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.