Ordu'da kivi hasadı başladı

Ordu'da kivi hasadı başladı

Ordu'da bazı kivi üreticileri, Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nün açıkladığı tarih itibariyle kivi hasadına başladı.

Perşembe ilçesine bağlı Efirli köyünde yaklaşık 7 yıldır kivi üretimi yaptığını söyleyen Ali Tunç Karadeniz (68), kivi hasadına başladığını ve ilk günde yaklaşık 6 ton ürün topladığını söyledi.

Yaklaşık 4 dönüm arazide 17 tona yakın kivi ürettiğini belirten Karadeniz, ''Kivi bahçesini akrabalarımla birlikte imece usulü 6 kişi topluyoruz. Topladığımız kivileri kasalara doldurarak İzmirli tüccara satıyoruz'' dedi.

17 tonluk kivisini ortalama 4 gün içinde toplamayı hedeflediğini ifade eden Karadeniz, 7 yıl önce başladığı kivi üretiminde memnun oluğunu belirtti.
Kiviyi kilosu 1,5-2 liradan sattıklarını belirten Karadeniz, hasatla ilgili şunları söyledi:
''Kiviyi toplarken birinci sınıf ve ikinci sınıf olarak ikiye ayırıyoruz. Birinci sınıf kivi 90 gram ve üzeri oluyor. İkinci sınıf kivi ise 90 gramın altındaki ürünler oluyor. Kivinin satışı gerçekleşirken bu şartlar göz önünde bulunduruluyor. Birinci sınıf kivi 2 TL'den alıcı buluyor, ikinci sınıf kivi ise 1,5 liranın altında alıcı buluyor. Ama ben bahçemde genellikle birinci sınıf kivi üretimi yapıyorum.''

Kivi üreticilerinden Hüseyin Güçlü (64) ise kivi üretiminde özenilen bahçelerden yüksek verim alındığını vurgulayarak, kivinin bütün ilaçlarını ve gübrelerini zamanında verdikleri için birinci sınıf kivi topladıklarını kaydetti.

Güçlü, ''17 ton kividen yaklaşık 20 bin TL'lik gelir bekliyoruz. Amacımız her yıl kivi üretimini artırmak'' diye konuştu.

Kivi fiyatlarının düşük olduğundan da yakınan Güçlü, ''Bunun tek nedeni Ordu'da soğuk hava depolarının olmaması. Bu yüzden kivi tüccarlarının istediği fiyattan ürünümüzü satmak satmak zorundayız. Durum böyle olunca da her yıl büyük zarar ediyoruz'' dedi.
Güçlü, kivinin dalından toplandıktan 15 gün sonra yenilebileceğini sözlerine ekledi.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise bu yıl Ordu'da yaklaşık 5 bin ton kivi hasadı beklediklerini bildirdiler
cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.