Okul boykotuna halk geçit vermedi

Okul boykotuna halk geçit vermedi

BDP, boykot siyasetine çocukları karıştırınca halkı karşısında buldu. Başta Diyarbakır olmak üzere bölge illerinde, yüz binlerce öğrenci okulun yolunu tuttu.

Sadece Hakkâri ve birkaç ilçede kısmî boykot yaşandı. Bazı aileler, tedbiren çocuklarını okula kendileri götürürken, boykota sivil toplum örgütleri de tepki gösterdi: "Hak, meşru yöntemlerle istenmeli."




Yaklaşık 450 bin öğrencinin eğitim gördüğü Diyarbakır'da öğrencilerin büyük bölümü okula başladı. Kentin modern yüzünü temsil eden Kayapınar'da öğrencilerin neredeyse tamamı okula geldi. Bağlar ilçesinde birkaç lise dışında bütün ilköğretim okullarında derslere yüksek katılım vardı. Milli Eğitim'in tespitlerine göre öğrencilerin yüzde 75'i ders başı yaptı.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, yeni eğitim yılının, geçen senenin üstünde bir katılımla başladığını açıkladı. Vatandaşların, cehalete ve çocuklarının geleceklerini karartmaya yönelik çalışmalara prim vermediğinin altını çizen Toprak, boykot çağrısına uymadıkları için Diyarbakırlılara teşekkür etti. Toprak, "Olayların ön plana çıktığı yerlerde dahi çocukların okula gitme oranı geçen yılın üstünde." dedi. Siirt Valisi Musa Çolak da, vatandaşların boykota uymayarak, çocuklarını okula gönderdiğini söyledi. Boykot çağrısı Mardin, Şanlıurfa ve Ağrı'da da tutmadı. Yeni eğitim dönemine 212 bin 540 öğrenci ile başlayan Mardin'de boykota il genelinde ilgi gösterilmedi. Mardin Milli Eğitim Müdürü Muhammed Öztürk, il genelinde sorunsuz bir şekilde eğitime başladıklarını ifade etti.

Doğu ve Güneydoğu'daki sivil toplum örgütleri ise boykot çağrısına tepki gösterdi. Van Sivil Toplum Örgütleri Danışma Kurulu, anadilde eğitime dikkat çekmek gerekçesiyle, bazı kesimlerin yaptığı 'çocukları okula göndermeyin' çağrısını eleştirdi. Kurul, temel hak taleplerinin meşru ve sağlıklı yöntemlerle dile getirilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yasin Yıldız da "Hak talebinde çocukların kullanılması asla kabul edilemez. Hak talep ederken haksızlık yapılmaz." diye konuştu.

MEB: KATILIM YÜZDE 90

Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavir-liği'nden yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eğitim kurumlarında öğrenciler, sabahın erken saatlerinden itibaren okullardaki yerlerini almış bulunmaktadır. Bazı okullarımızda eğitim-öğretime katılım geçen yılın üzerine çıkarak yüzde 90'ı aşmıştır. Bölge illerinin tamamında okullar açık olup öğretmenler görevlerinin başındadır. Boykotun genel etkisi görülmeyecek kadar az olup illerin ve ilçelerin durumuna göre yüzde 1 ile yüzde 2 civarında olduğu tespit edilmiştir.''


ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.