Öğretmenlik itibarsızlaştırılmamalı, teşvik edilmelidir
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, öğretmen performans değerlendirme sistemine karşı olduklarını ifade ederek, “Öğretmenlik mesleğinin ayaklar altına alınacağı, örseleneceği, itibarsızlaştırılacağı bir düzenlemeye kesinlikle müsaade...
Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, öğretmen performans değerlendirme sistemine karşı olduklarını ifade ederek, “Öğretmenlik mesleğinin ayaklar altına alınacağı, örseleneceği, itibarsızlaştırılacağı bir düzenlemeye kesinlikle müsaade etmeyiz, şiddetle karşıyız. Çünkü öğretmenlik mesleği farklı bir meslektir. Öğretmen örselenirse, meslek itibarsızlaştırılırsa geleceğe güvenle bakamayız. Biz öğretmenlik mesleğinin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Ali Yalçın, Memur-Sen Hakkâri İl Temsilciliği’nin düzenlediği programa katıldı. Yoğun katılımın olduğu programda konuşan Yalçın, “Yüzyıl önce bu coğrafya dizayn edildi. Medeniyet coğrafyamız paramparça edilerek, cetvelle çizilerek, küçücük devletçiklere bölünerek bu topraklarda büyük bir ameliyat yapıldı. Üzerinden bir asır geçtikten sonra bu coğrafya yeniden dizayn edilmeye, vekâlet savaşları üzerinden emperyal planlar yeniden uygulanmaya çalışılıyor. Tarihin tekerrür ettiği, yeniden bir araya gelmemizin elzem olduğu, üzerimize düşeni yapmamız gerektiği bir zaman dilimini yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yalçın, bölgede yaşananların emperyal tasarımlardan bağımsız olmadığının altını çizerek, tarihi gerçeklerin büyük bir örneklik teşkil ettiğini söyledi. Yalçın, etnik ayrımları ön plana çıkarmanın emperyal planlara hizmet edeceğini belirterek, tarihi olaylardan ders çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Devlet kendini yeniden organize etmek durumundadır
Kamuda yapılanmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yarına ilişkin yeni bir cümle kurulacaksa, ‘yeniden büyük Türkiye, adil bir dünya denilecekse’ bu salondakilerin üzerinden gerçekleşecektir. Güçlü memur demek, güçlü devlet demektir. Dünyada egemen devletlerin yapısını incelerseniz hepsinde güçlü bir kamu sistemi olduğunu görürsünüz. Devlet kendini yeniden organize etmek durumundadır. Yarına ilişkin bir medeniyet yürüyüşü olacaksa, bu yolculuğun köşe taşları buradadır. Varsa bir yanlışlık, o yanlışı doğruya çıkarmak, biz kamu görevlilerinin işidir” diye konuştu.
Yalçın, kamuda yapılanmanın ortak akıl ile yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin gelecek vizyonuna uygun bir kamu sistemi geliştirmesi gerektiğini dile getirdi.
Performans değerlendirmesine şiddetle karşıyız
Öğretmen performans değerlendirme sistemiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Ali Yalçın, “Öğrencilerin bize parmak sallayacağı, velinin yakamıza yapışacağı, öğretmenlik mesleğinin ayaklar altına alınacağı, örseleneceği, itibarsızlaştırılacağı bir düzenlemeye kesinlikle müsaade etmeyiz, şiddetle karşıyız. Çünkü öğretmenlik mesleği farklı bir meslektir. Öğretmenlik mesleği örselenirse, yarınlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırız. Biz öğretmenlik mesleğinin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Haklı sitem ve şikâyetler dikkate alınmalı, dezavantajlar görülmelidir
Bölgede çalışanların, adı olup kendi olmayan ek tazminatın geçmişte olduğu gibi içinin doldurularak anlamının da olması yönündeki taleplerini her toplu sözleşmede gündeme getirdiklerini kaydeden Yalçın, şunları söyledi: “Talebin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha yerinde gördük. Bölgede cezbeden uygulamalar lazım. Kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan şube müdürlerinin bölge hizmeti sürelerini tamamlamaları hâlinde isteklerine bağlı olarak birinci hizmet bölgesi için öngörülen bölge hizmeti süresinden (6 yıl) az olmamak üzere bulundukları bölgelerde çalışabilmelerine imkân tanınmalıdır. Ayrıca, bölgede sözleşmeli öğretmenlerin askerlik sebebiyle sözleşmelerinin feshedilmeyerek atandıkları okulda asker öğretmen olarak görev yapabilmelerini sağlayacak bir düzenlemeye de ihtiyaç var. Aile bütünlüğü sağlanamıyor. İş ve eş arası tercihte bulunma mecburiyeti dramlara yol açıyor. Hizmet bölgeleri, hizmet alanları ve hizmet puanlarına yönelik detaylı, yereli bilen merkezi bir çalışma kaçınılmazdır. Mevcut duruma ilişkin haklı sitem ve şikâyetler dikkate alınmalı, dezavantajlar görülmelidir. Tüm zorluklara rağmen burada çalışıyor, bu toprakların insanına hizmet ediyorsunuz. Umudu yeşertiyor, bu bölgenin insanına biraz daha yaşama sevinci aşılıyorsunuz. Bu sebeple sizlere çok teşekkür ediyorum. Bölgenin ve ülkenin huzuru, geleceği sizin gibi fedakâr insanların sayesinde teminat altındadır.”
Ziyaretler
Genel Başkan Ali Yalçın, beraberindeki heyetle birlikte, Vali Cüneyit Orhan Toprak, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş ve İl Millî Eğitim Müdürü Veysel Durgun’u ziyaret etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.