Öğretmenlerin Görevlendirilmeleriyle İlgili 2. Yargı Kararı

Öğretmenlerin Görevlendirilmeleriyle İlgili 2. Yargı Kararı

Kaymakamların öğretmenleri başka kurumlarda görevlendiremeyeceğine ilişkin yeni bir yargı kararı

Daha önce yayımladığımız "Kaymakam, Öğretmeni Başka Okulda Görevlendiremez" başlıklı haberde yer verdiğimiz İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin kararının bir benzeri de Ankara'dan geldi.

 

Eğitim Bir Sen'den yapılan açıklama:                                                                  kaynak:eğitim bir sen

 

Ankara Yenimahalle Dr. Ufuk Ege Anaokulu’nda görev yapan üyemizin Yenimahalle Kaletepe İlköğretim Okulu’na geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin Yenimahalle Kaymakamlığı (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) işleminin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle öncelikle yürütmesinin durdurulması ve devamında iptali ile, mali ve özlük haklarının yasal faiziyle birlikte tarafına iadesi için açtığımız davada, Ankara Bölge İdare Mahkemesi, söz konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verdi.

 

Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi: “…5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun III. Bölümü’nün ‘kaymakamların hukuki durumları, görev ve yetkilerini’ düzenleyen ikinci kısmının 31. maddesinin (g) fıkrasında, ‘Kaymakam, ilçedeki idare, daire ve müesseselerde çalışan uzman veya fen kollarına dahil memur ve müstahdemlerden ilçenin genel ve mahalli hizmetlerine ilişkin işlerin görülmesini asli vazifelerine halel getirmemek şartıyla valiliğe teklif suretiyle isteyebilir. Valilikten alınacak emir üzerine bu memurlar verilen işleri yapmakla ödevlidirler’ hükmüne yer verilmiştir. 

 

Anılan madde ile kaymakamlara, ilçedeki kamu görevlerinden sadece uzman veya fen kollarına dahil memur ve müstahdemlerin görevlendirilmesi konusunda yetki tanınmış olup, bu yetkinin kullanılması Valiliğe teklifte bulunulması suretiyle mümkün kılınmıştır. Kaldı ki, bu şekilde yapılacak bir görevlendirme dahi, maddede öngörülen memur ve müstahdemlerin asli görevlerine halel getirilmemesi şartına bağlanmış bulunmaktadır.

 

Buna göre, davacının görev yerinde hizmetle ilgili birtakım olumsuzluklarının tespit edilmesi veya hizmetine il veya ilçe içinde başka bir yerde ihtiyaç duyulması halinde ancak 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 8/b maddesi uyarınca kendisini o görev yerine atayan Valilikçe geçici olarak görevlendirilmesi mümkün olup, yetkisi olmayan kaymakamlıkça yapılan geçici görevlendirme işleminde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır…” 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.