Öğretmenler ve müfettişler

Öğretmenler ve müfettişler

Öğretmenler Günü'nü ve de haftasını kutlayarak, sözü önce, öğretmenlik yaptırılmayan öğretmenlere, sonra da öğretmenleri denetleyen eğitim müfettişlerine bırakıyoruz.

İşte, “Türkçe Hareketi”nden Şule Ateş'in e-posta iletisi:
“Ülkemizde 140 bin öğretmen açığı var ve biz işsiz öğretmen ordusunun sesine kimse kulak vermiyor. Ülkemizdeki en büyük sorun ve diğer tüm sorunların da kaynağı, eğitimsizlik... Ancak eğitime hâlâ gereken önem verilmiyor. Biz işsiz öğretmenler ve öğretmensiz okullar, Türkiye'mizin en acı gerçeği. Lütfen sesimize kulak verin ve bu sorunun üzerine gidelim. Elbirliğiyle çözüleceğine inanıyorum.”
Eğitim ordusu emekçilerinden ilköğretim müfettişleri de dertli. Mustafa Özdemir, uzun iletisinde, (öğretmenlerle ve öteki denetim elemanlarıyla da kıyaslayarak) durumlarının çok daha kötü olduğunu anlatıyor. Özdemir'in iletisinden can alıcı noktaları aktaralım:
“Türkiye'de ilk defa yönetim bilimi kariyer gelişim gerçeklerine tamamen aykırı uygulamalar yapılmaktadır. İlköğretim müfettişleri, tarihinde görülmemiş çarpıklıkla karşı karşıya. Denetlediği eğitim çalışanlarından düşük maaş almaya mahkûm edilen ilköğretim müfettişlerinin feryadını bakanlık, Başbakanlık duymuyor.
(...) Bizler yüzlerce kurumu, binlerce öğretmeni denetliyoruz; 700 bin öğretmenin işbaşında yetiştirilmesinden, gelişmesinden, verimliliğinin artırılmasından sorumluyuz. Ama diğer eğitim elemanlarına verilen göstergeden maaş verilmiyor, temsil tazminatı ödenmiyor. Ayrıca, denetlediklerimizden 250 ile 500 YTL daha az maaş alır duruma getirildik. Üç bin müfettişi oy potansiyeli görmediklerinden olsa gerek, bu haksızlığa, bu çarpıklığa göz yummaktadırlar.”

Bir kitap
Yılların dik duran gazetecilerinden Deniz Som, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi ile AKP'nin serüvenini çeşitli boyutlarıyla inceleyen yazılarını kitap olarak yayımladı. AKP iktidarında yaşanan iç ve dış olayların ardındaki gerçekleri irdeleyen yazılar, Som'un iğneli üslubundan zevkle okunuyor. Örneğin, “Zıvana Nedir, Zıvanadan Nasıl Çıkılır?” (Bop Dedik Recep, Cumhuriyet Kitapları)


Bir şiir
İbrahim İspir'in “Kuytu O” şiiriyle noktalayalım, (İnsancıl, kasım sayısı):
“güneş ömrü gibi / bir yolculuk başlar / eski ve sessiz / kuytudan / gel de gör”
Nail Güreli-Milliyet






 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.