Öğretmenler Seminerde, Dersler Boş Geçiyor

Öğretmenler Seminerde, Dersler Boş Geçiyor

Yıllardır süregelen yanlış zamanda hizmetiçi eğitim uygulamaları yurdun çeşitli bölgelerinde devam ediyor.

       Hizmetiçi eğitim seminerleri öğretmenlerin mesleki bilgi ve beceri düzeylerini arttırmak amacı ile yapılır.Hizmetiçi eğitim seminerlerinin, eğitim öğretim yılının ortasında, derslerin en yoğun olduğu zamanlarda neden yapılır!Sorusunun cevabını çoğu zaman cevaplayamıyoruz.


       Eğitim öğretim ortamının  uzaklarında kalan yöneticilerin bu tür hizmetiçi eğitim seminerlerini yeterli düzeyde planlamadan uygulamaya koymaları nedeni ile her okulda onlarca saat ders boş geçiyor.


       Okul yöneticileri artık hizmetiçi eğitim semineri olmasın diye dua etmeye başladılar. Çünkü öğretmenlerin derslerinin boş geçtiği saatlerde eğitim yöneticileri çaresiz kalıyorlar. Seminere giden öğretmenin yerine derslere girmeye çalışan okul yöneticileri çoğu zaman bunu başaramıyorlar. Gerek boş geçen ders sayısındaki fazlalık, gerekse okul yönetimi işlerinin yoğunluğu bu uygulamaya fırsat vermiyor.


      Okul yöneticileri dersleri boş geçen sınıfları kontrol etmekte büyük güçlük yaşadıkları için gayri resmi olarak öğrencileri evlerine göndererek riske giriyorlar.


      Öğretmenlerin (özellikle ders yükünün fazla olduğu okullarda) derslerinin boş günlerine nöbet koymak da yeterli bir çözüm olmuyor.
Beden eğitimi, müzik, resim gibi branşlarda görev yapan öğretmenlerin toplantıları da hem il hem de ilçe düzeyinde olsun bitmek bilmiyor. Toplantılar çoğunlukla da ders zamanına denk geldiği için, derslerin boş geçmesine ve eğitim öğretimin aksamasına neden oluyor.


      Öğretmenlerin birinci ve en önemli görevi derse girmek olması gerekirken, bu toplantı ve seminerlerin ısrarla ders zamanlarında yapılmasını anlamak mümkün değildir.


Örneklendirmek gerekirse;
       Bir ilimizde öğretmenlerden oluşan bir koro kurulmasına karar verilmiş. Bu güzel bir düşünce gibi görülebilir. Ama çalışma saatleri çok ilginç. 40-50 öğretmenden oluşan koronun çalışma saatleri ders saatleri ile çakışıyor. Sonuç belli 40-50 tane sınıfın müzik dersi düzenli olarak boş geçiyor. Öğretmenler il milli eğitim müdürlüğü tarafından izinli sayıldıkları için ek ders ücretlerini almaya devam ediyor. Sonuç her hafta 1500-2000 öğrencinin müzik dersi boş geçiyor. İl milli eğitim müdürlüğü düzeyinde böyle bir uygulama kararı alınırken okul yöneticilerinin kimi kime şikayet edeceklerini de bilemiyoruz.


      Okul yöneticileri bu ve bunlara benzer birçok uygulama ile boş geçen dersler için çözüm aramaya devam ediyorlar. Ama bulacakları hiçbir çözümün o dersin öğretmeni tarafından verilecek eğitim kadar verimli olmayacağını biliyorlar.


      Hizmetiçi eğitim çalışmaları ve il,ilçe düzeyinde görev alan öğretmenlerin toplantı ve çalışmaları ders dışı zamanlarda yapılmalıdır. Ders dışı zamanlarda bu tür etkinlik ve çalışmaların eğitim ve öğretimi destekler nitelikte olacağını düşünüyoruz.

Hakan Pınar
Eğitim Uzmanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum