Öğretmenler Bakanlarından Memnun

Öğretmenler Bakanlarından Memnun

DES tarafından yapılan araştırma, öğretmenlerin yüzde 78'inin Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'yu beğendiklerini ortaya koydu.

DES'e bağlı Stratejik Araştırmalar Merkezinin(DESAM) “Öğretmenlerimiz Ne İstiyor?” adlı bin 54 öğretmenle yaptığı ankette, öğretmenlerin yüzde 78'inin Bakan Çubukçu'yu bir Bakan olarak beğendiklerini ve olumlu bulduklarını ifade ederken, yüzde 89'unun Çubukçu'nun biran önce reform ve yeniliklere başlaması gerektiğini söylediğine dikkat çekti.
Ankette öğretmenlerin yüzde 41'i ek iş yaptığını belirtirken, öğretmen ve derslik açığı sorununun eğitim sisteminin en önemli sorunlarından birisi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 72 oldu.

Öğretmenlere Siyaset Hakkı Türk Siyasetine Kalite Getirecek

Öğretmenlerin yüzde 77'si öğretmenlere siyaset hakkının verilmesini isterken, katılımcı ve gelişmiş demokrasi için AB ülkelerinde de olduğu gibi öğretmenlere siyaset hakkı verilmesi durumunda Türk siyasetine kalite geleceğini belirtti. Öğretmenlerin yüzde 58'i de okul idarecilerinin atamayla değil, seçimle iş başına gelmesi gerektiğini söyledi.

Öğretmenlerin yüzde 38'inin mesleki sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirttiği ankette, yüzde 35'i ekonomik sorunların, yüzde 19'u özlük sorunların ve yüzde 8'i demokratik sorunların öncelikli çözülmesini istedi.
Ankette, öğretmenlerin yüzde 67'sinin öğretmenlik mesleğinin itibar kaybettiğine inandığı, yüzde 87'sinin mesleki itibar kaybının Türkiye'ye has bir olgu olduğunu düşündüğü kaydedildi. Öğretmenlerin yüzde 78'i maaşlarının kamudaki en düşük gelir grubuna girdiğini düşünürken, yüzde 94'ü en düşük öğretmen maaşının 2 bin 500 TL'den başlaması gerektiğini söyledi. Öğretmenlerin yüzde 89'unun işçilerin özlük ve demokratik haklarının kendilerininkinden daha iyi olduğunu düşündüğü de kaydedildi.

Hizmet İçi Kurslar Baştan Savma

Öğretmenlerin yüzde 47'si her öğretmenin zorunlu olarak yılda en az iki kez hizmet içi kursa katılması gerektiğini söylerken, yüzde 74'ü mevcut hizmet içi kursların baştan savma olduğunu bildirdi. Yüzde 69'u ise okullarda yaşanan şiddet ve okul güvenliği konusunda yapılanları yeterli bulmadı.
Öğretmenlerin yüzde 52'si mevcut disiplin yönetmeliğini beğenmezken, yüzde 66'sı velilerin okula ve okulun sorunlarına karşı ilgisiz olduğunu kaydetti. Öğretmenlerin yöneticilerinden ve sistemden şikayetçi olduklarını ortaya koyan ankette, öğretmenlerin yüzde 61'inin kişisel gelişim, master - doktora gibi akademik çalışmalardan kendisini uzak hissettiğine dikkat çekildi.
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, sınıfların bilgisayar, internet, televizyon, akıllı tahta ve tepegöz gibi araçlarla donatıldığında öğretmene o kadarda ihtiyaç kalmadığı gibi yanlış bir kanaat oluşmaya başladığını belirterek, “Oysaki, gelişen teknoloji öğretmene olan ihtiyacı daha fazla artırdığı gibi değişen, yenilenen, dönüşen ve her geçen gün devinen bilgi ve teknolojiye ulaşmak için nitelikli, birikimli, donanımlı, sorunsuz iyi bir öğretmene olan ihtiyacı da adeta zorunlu hale getirmiştir” dedi.

Avcı, atama, terfi, görevlendirme ve görevde yükselmelerde torpil ve iltimasın kaldırılması gerektiğini belirterek, taşradaki ve büyük kentlerdeki öğretmen açığını gidermek için 150 TL mahrumiyet tazminatı veya kira yardımı yapılmasını istedi.(


Eğitim Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.