Öğretmen ve Yönetici Norm Kadroları Adil Olmalıdır

Öğretmen ve Yönetici Norm Kadroları Adil Olmalıdır

AKTİF EĞİTİM-SEN'DEN YAPILAN AÇIKLAMA: Öğretmen ve Yönetici Norm Kadroları Adil Olmalıdır

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI

OKUL VE KURUMLARIN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN
NORM KADROLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİĞE İLİŞKİN SENDİKAMIZIN GÖRÜŞLERİ

 

Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik taslağında aşağıdaki değişikliklerin yapılması gerekmektedir.

1-         12 yıllık zorunlu eğitimden dolayı örgün eğitim dışında kalan öğrenci sayılarındaki artış ile açık ilk, orta ve lise öğrenci kayıtlarının Halk Eğitim Merkezleri tarafından yürütülmesi münasebetiyle, “Halk Eğitim Merkezlerine, açık öğretim öğrenci sayısının 700’ün üzerinde olması halinde 1 müdür yardımcısı” normu daha tahsis edilmelidir.

 

2-         Aynı eğitim bölgesinde farklı okullar arasında öğretmen yer değiştirmelerinin verimliliği azaltacağından hareketle, bölge içerisindeki norm bütünlüğü düşünülerek, “eğitim bölgesinde belirlenen norm farkı 5 ders saatin altına düşmedikçe öğretmen eksik de olsa bir önceki kurumun normu düşürülmez” hükmü getirilmelidir.

3-         Kız öğrencilerin rehberlik hizmetlerinden daha verimli faydalanabilmeleri için, yatılı veya pansiyonlu okulların öğrenci sayılarına bakılmaksızın her birine 1 “rehber öğretmen normu verilir. Yatılı ve pansiyonlu okulun kız pansiyonu olması durumunda atamada öncelik bayan öğretmene verilir” hükmü getirilmelidir.

4-         Her yaş ve seviyede rehberliğe ihtiyaç duyulduğu için, “pansiyonlu mesleki eğitim merkezlerine 1, “pansiyonu bulunmayan mesleki eğitim merkezlerine öğrenci sayısının 300 ve üzeri olması durumunda 1 rehber öğretmen norm kadrosu verilir.” Hükmü yönetmelikte yer almalıdır.

5-         Ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin ergenlik dönemi problemleri, YGS-LYS sınavları vb nedenlerle rehberliğe ihtiyacının daha fazla olması dolayısıyla, “bir eğitim bölgesindeki her okulda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz. Ancak 2. norm bulunması durumunda atamada öncelik ortaöğretim kurumlarına verilir” hükmü getirilmelidir.

6-         Örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarında okutulan atölye ve laboratuvar derslerinin 9. sınıflarda bulunmaması, 10. sınıf öğrencilerinin de mesleğe yeni başlamaları dolayısıyla gruplar; “10, 11 ve 12 nci sınıflarda; 8-16 öğrenci için 1, 17-24 öğrenci için 2, 25-32 öğrenci için 3, 33 ve daha fazla öğrenci için 4, olacak şekilde” oluşturulmalıdır.

7-         Küçük yerleşim birimlerinde öğrenci gruplarının oluşturulamaması nedeniyle, çıraklık eğitimi uygulanan yaygın eğitim kurumlarında;  İşletmelerde Mesleki Eğitim Ders yükü hesaplanırken meslek alanında bulunan kayıtlı toplam çırak sayısı 12’den 8’e indirilmelidir.

8-         Yönetmeliğe; “yaygın eğitim enstitüsü, hizmet içi eğitim enstitüsü, mesleki ve teknik açık öğretim okulu, açık lise ve açık öğretim ortaokulu, 1 inci, 2 nci ve 6 ncı akşam sanat okulları, halk eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, bilim sanat merkezleri ile benzeri kurumların eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfından bu Yönetmelikte düzenlenmeyen yönetici ve öğretmenlerin norm kadroları il milli eğitim müdürlüğünün teklifi ile bakanlıkça belirlenir” hükmü eklenmelidir.

9-         Bir yılda iki defa norm kadro belirlemesinin Eğitim-Öğretim sürecinde verimsizliğe neden olmasından dolayı,“okul ve kurumlardaki ders yükü ve norm kadroların belirlenmesine esas teşkil eden öğrenci kayıtları, yeni açılan kurumlar ve seçmeli dersler gibi iş ve işlemlerin Haziran ayı sonuna kadar bitirilerek öğrenci yerleştirmelerinin tamamlanması, 15 Temmuz tarihine kadar norm kadro belirleme işleminin bitirilmesi, öğretmen yer değiştirme ve atamalarının da 15 Temmuz-1 Eylül tarihleri arasında yapılması” daha uygun olacaktır.

10-     Yönetmelikte olmamakla birlikte norm kadro fazlası personel durumuna düşen öğretmenlerin yer değiştirmesi durumunda isteklilere öncelik verilmesi, istekli yoksa puan üstünlüğüne göre sıralama yapılması gerekmektedir.

AKTİF EĞİTİMCİLER SENDİKASI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.