Öğretmen ile imam köyün kaderini değiştirdi

Öğretmen ile imam köyün kaderini değiştirdi

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar İlçesi'ne bağlı Taban Köyü Özhan Canaydın İlköğretim Okulu Müdürü 32 yaşındaki Meral Bozokalfa ile köy imamı 27 yaşındaki Mehmet Nur Akdoğan, görev yaptıkları köyün 4 yılda adeta kaderini değiştirdiler.

Öğretmen ve imam, önce köydeki kızlar başta olmak üzere tüm çacukları ailelerine ikna ederek okullu yaptı. Köy camiinin kulanılmayan asma katına bu yılın başında bir de kütüphane kuran öğretmen ve imam, köyden liseye giden ilk kız öğrenciyi de çıkardılar.

ÖĞRETMEN İLE İMAM KADERİ DEĞİŞTİRDİ

Diyarbakır merkeze 45 kilometre mesafede bulunan 650 nüfuslu Taban Köyü'nde Galatasaray Kulübü eski başkanlarından ve bir süre önce vefat eden Özhan Canaydın'ın yaptırdığı ve adını tışayan okulun Müdürü Meral Bozokalfa ile aynı köyde imamlık yapan Mehmet Nur Akdoğan, yaptıkları çalışmalarla bir çok tabuyu yıkıp, köyün kaderini değiştirdi. Köyde 5 yıldır görev yapan Bozokalfa ile 4 yıldır görev yapan Akdoğan, ele ele verip birlikte çocukları okullu yapmak için çaba harcadı. Evleri tek tek dolaşan öğretmen ile imam, aileleri ikna ederek başta kızlar olmak üzere okul çağındaki tüm çocukları okula kazandırdı.

KÖYÜN İLK LİSELİ KIZI

Müdürü Bozokalfa ile imam Akdoğan'ın yaptığı çalışmalar sonunda 10 derslikli, 206 öğrencisi bulunan ve aşımalı sistemle öğrencilerin de geldiği okulda kız öğrenci sayısı da 104'e ulaştı. Bozokalfa ile Akdoğan ikilisi okulda başarılı gördükleri Hazal Çakır'ı da ailesini ikna ederek liseye devam etmesini sağladı. Diyarbakır 500 Evler Lisesi öğrencisi olan Çakır, köyden liseye giden ilk kız öğrenci oldu.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan ve Ankara Ünivresitesi'nde doktora yapan imam ehmet Nur Akdoğan, görev yaptığı köy cami içinde bir kütüphane kurmak istediğini okul müdürü Meral Bozokalfa'ya iletip, yardım istedi. Öğretmen ve imam konuyu Kaymakam Cemal Hüsnü Kansız'a bildirip, yardımda bulunmalarını talep etti. Kaymakamında izin vermesiyle birlikte cami içinde asma kat olan ve kulanılmayan bölüme kütüphane kuruldu. Köydeki çocuklar ve gençler her gün ziyaret ettikleri kütüphaneden faylanmaya başladı.

İmam Akdoğan, cemaat ile kıldığı namaz ve verdiği vaaz sonrası oluşturulan kütüphaneye her gün gelen köylü çocuklara da kitap seçimi konusunda yardımcı olduğunu belirtti. Dini kitaplar başta olmak üzere ilmi kitapların da yeraldığı kütüphanede kitapların yetersiz olduğunu söyleyen Akdoğan, "Cumhurbaşkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kitap yardımı aldık. Ancak bu kitaplar yetersiz. Aslında kütüphanemize hem kitap hem de bilgisayar istiyoruz. Köyde internet olursa çocuklar hem interneti öğrenir hem de internetten dünyaya açılır ufukları genişler. Ve tabiki kitap da istiyoruz. Kütüphanemizin boya badanaya, kitapları koymak için raflara ve çocukların oturması için masa ve sandalyeye ihtiyacı var. Yetkililerimizden ve sesimizi duyan herkesden yardım bekliyoruz" dedi.

Taban Köyü Özhan Canaydın İlköğretim Okulu Müdürü Meral Bozokalfa, imamın kütüphane önerisi kaşısında heyecanlandığını belirterek, "İmam böyle bir teklifle geldiği zaman ilk olarak onu tebrik ettim. Gerçekten çağdaş ve medeni bir talepti. Kaymakam Cemal Hüsnü Kansız'a konuyu açtım. Çok beğendi ve destekledi. Şimdi kütüphaneye hem kitap hem bilgisayar almak istiyoruz. Ancak imkanlarımız kısıtlı. Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın beyefendi ruhu şad olsun, köy okulumuza çok büyük katkılar sundu. Şimdi hayırseverlerin yardımlarını camimizde açtığımız kütüphane için bekliyoruz. Kütüphanemize kitap, masa ve sandalye ile bilgisayar ve de internet bağlantısı istiyoruz. Köylü çocuklarımızın dünyaya açılmasını ve makus talihini değiştirmesini istiyoruz" dedi.

KÖYDE TEMİZLİK KAMPANYASI

Okul Müdürü Meral Bozokalfa ile imam Mehmet Nur Akdoğan, belli aralıklarla öğrenci ve köylülerle birlikte köy içinde ve çevresinde temizlik yapıyor. Çöpler toplanıyor ve çocuklara temizlik konusunda detaylı bilgiler veriyor. Köylü kadın ve erkeklerle de sık sık konuşarak sorunlarına ortak olan bu ikili, köylünün her türlü sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor.

Köy Muhtarı 38 yaşındaki Mehmet Yıldız ise imam ve öğretmenin yaptıklarından oldukça memnun olduklarını belirterek, "Öğretmen ve imam varken, bana yapacak çok fazla iş kalmıyor. Her işi onlar yapıyor. Allah razı olsun onlardan. Köyümüzde kimse çocuklarını okula göndermiyordu. Onların sayesinde şimdi herkes hem kız hem de erkek çocuklarını okula gönderiyor. Okula kızlarını göndermeyen olursa hem imam hem de öğretmen gidip ikna ediyor. Köylülerimiz özellikle kız çocuklarının yatılı okumasını istemiyor. Ama eğer taşımalı olursa herkes kızını okula gönderir" dedi.

Köydeki 11 öğretmende müdürleri ve imama yaptıkları çalışmada büyük destek veriyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.