Öğretmen Atamalarında Branş Ayrımcılığı İddiası

Öğretmen Atamalarında Branş Ayrımcılığı İddiası

Milli Eğitim Bakanlığı Eylül 2015’te atanacak öğretmenlerin sayısını ve branşını açıkladı. Buna göre ilk atama, yeniden atama ve kurumlar arası yeniden atama ve millî sporcuların ataması kapsamında, 105 alanda toplam 37 bin öğretmenin ataması yapılacak.

Eğitim-İş Genel Merkezi tarafından yapılan açıklama;

Milli Eğitim Bakanlığı Eylül 2015’te atanacak öğretmenlerin sayısını ve branşını açıkladı. Buna göre ilk atama, yeniden atama ve kurumlar arası yeniden atama ve millî sporcuların ataması kapsamında, 105 alanda toplam 37 bin öğretmenin ataması yapılacak.

Bakanlığın resmi açıklamalarına göre mevcut öğretmen açığının 120 bin olmasına ve 400 bin civarında atanmayan öğretmen olmasına rağmen bu sayının 37 binde kalması, Bakanlığın önümüzdeki dönemde de ücretli öğretmen politikalarına devam edeceğinin göstergesidir.  Kaldı ki, atamanın ardından kalan açığın kapatılması için 80 bin ücretli öğretmen alımının yapılacağı basına yansımıştır.

MEB’in açıkladığı kontenjan listesine göre aslan payı yine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine ayrılmıştır. 717 İ.H.L meslek dersleri öğretmeniyle birlikte toplam 4 bin 536 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni atanacak olması dikkat çekicidir.

Birçok branşta öğretmen ihtiyacı olmasına rağmen, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşının ilk sırada olması eğitimin dinselleştirilmesi politikalarının devam edeceğinin açık bir göstergesidir.

“Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir, fendir”,  “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” ilkeleri çerçevesinde oluşturulan Cumhuriyet eğitim sistemimize yalnızca 512 fizik, 587 kimya, bin 98 biyoloji, 568 görsel sanatlar, 700 müzik öğretmeni kontenjanı ayrılmıştır.

4+4+4 eğitim sistemi ile seçmeli din derslerinin konulması, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin özellikle yönetici olarak atanmaları bu branşa olan ihtiyacı artırmıştır. Yine ortaokullarda derse giren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin ilkokulda okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine de girmesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bilinçli olarak planlanmış bu nedenle de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ihtiyacı ortaya çıkarılmıştır. Bu masum bir sonuç değildir; bu, hükümetin eğitimde uyguladığı ayrımcı politikaların bir sonucudur.

Bugün okullarımızda bilim ve fen dersleri ile spor ve sanat derslerinin sayısı düşerken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin sayısı sözde seçmeli ama gerçekte zorunlu din bilgisi dersleriyle haftada 10 saate kadar çıkabilmektedir.

MEB’in 2014/2015 istatistiklerine göre Türkiye genelinde imam hatip ortaokulu sayısı bir yılda 1361’den 1597’ye, imam hatip lisesi sayısı ise 854’ten 1017’ye çıkmıştır. Yine imam hatip ortaokullarında görev yapan öğretmen sayısı 11 bin 408’den 17 bin 325’e, derslik sayısı ise 7 bin 134’ten 10 bin 385’e yükselmiştir. İmam hatip ortaokullarında 22 öğrenciye 1 öğretmen düşmektedir. Öğretmen ihtiyacının had safhaya ulaştığı ülkemizde imam hatiplerin öğretmen kadrosu bakımından avantajlı olması dikkat çekicidir.

Eğitim-İş olarak 4+4+4 12 Yıllık Kesintili Eğitim Yasası gündeme geldiğinde, bu iktidarın temel hedefinin okullarımızın hepsini İmam-Hatip’e çevirmek olduğunu söylemiştik. Bu atamalar, bu konudaki düşüncelerimizi doğrulamaktadır.      

                MERKEZ YÖNETİM KURULU 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.