Öğrencilerin Bilgi Düzeyi Yumurta Kıvamında

Öğrencilerin Bilgi Düzeyi Yumurta Kıvamında

OECD tarafından yapılan araştırmaya göre, 2009 yılında Türkiyede 15 yaşındaki öğrencilerin bilgi düzeyi OECD şemsiyesi altındaki 35 ülke sıralamasında sondan 2nci.

Bu araştırma 2000 yılından bu yana her 3 yılda bir yapılıyor. Araştırmanın Türkiye'deki bacağını Milli Eğitim Bakanlığı gerçekleştiriyor. Bu nedenle “ Aaaa... Böyle miymiş?.. Vah vah... Keşke bizim Milli Eğitim Bakanlığımızın da haberi olsa idi!” diyecek bir durum yok.

Araştırmanın adı Pisa (Programme for International Student Assessment) Testi. Türkçesi “Uluslararası Öğrenci Değerleme Programı.”

Her ülkede 15 yaşındaki erkek ve kız öğrencilerin bilgi düzeyleri ölçülüyor. Ölçme 3 ayrı alanda yapılıyor: Okuma/Anlama, Matematik ve Fen/Bilim.

2009 yılı araştırmasının sonuçları 7 Aralık'ta açıklandı. Görebildiğim kadar ile bizde Vatan'da bir haber yayımlandı. Radikal'de Uğur Gürses yazdı. Ama medya ve kamuoyu araştırmaya fazla ilgi göstermedi. Halbuki bu araştırma Türkiye'de eğitim sisteminin ne kadar yetersiz olduğunu, 15 yaşındaki erkek ve kızlarımızın başka ülkelerdeki gençlere göre ne kadar geride kaldıklarını gösteriyor.

Yerimizi bilelim

Her ülkeden örnekleme yolu ile 4.500-5.000 öğrenciye, toplam 470 bin öğrenciye uygulanan testlerde tam puan 800 olarak belirlenmiş. Bu tam puana göre ülkelerin ortalama puanları belirleniyor. Puanlara göre ülke sıralamaları yapılıyor.

OECD şemsiyesi altında 35 ülkedeki araştırmaya göre:

- Fen/Bilim'de en yüksek puan 575, en düşük puan 415, Türkiye 454 puan ile sondan 2'nci,

- Matematik'te en yüksek puan 600, en düşük puan 415, Türkiye 445 puan ile sondan 2'nci,

- Okuma / Anlama'da en yüksek puan 556, en düşük puan 314. OECD ortalaması 493. Türkiye 464 puan ile sondan 3'üncü.

Bir önceki araştırmada 2006 Pisa araştırmasında Türk öğrencilerin puanı fen bilimlerinde 424 idi. 2009 araştırmasında puan 454 puan oldu. Okuma /Anlama puanı 447'den 464'e yükseldi. Matematik'te 2006'da 424 alan 15 yaşındaki Türk öğrenciler bu yıl 445 puan aldı.

Hatalarımızı görelim
Üç yılda kaydedilen gelişmeler önemli ama aynı şekilde başka ülkelerin öğrencileri de puanlarını yükselttiklerinden, Pisa sıralamasında Türkiye sondan ikincilikten, sondan üçüncülükten kurtulamadı.

Ya sistemde bir hata var ya öğretmenlerimizde bir hata var. OECD'nin Pisa araştırması işte bu hatanın tespiti için yapılıyor. OECD denilen teşkilat hata belirlendikten sonra, hatayı kabul eden ülkelerde eğitim sisteminin iyileştirilmesi için yardıma hazır.

MEB'in Eğitim Araştırma Dairesi'nin web sitesinde dün “Pisa 2009 Ulusal Ön Raporu” başlığını taşıyan bir rapor yayımlanmaya başlandı. Konuya ilgi duyanların özellikle öğretmenlerimizin bu raporu okumalarında yarar vardır. Amaç bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğuna göre, hatalarımızı görerek düzeltmek zorundayız. Biz bu çocuklarla küresel rekabete çıkacağız. Çocuklarımızı başkalarıyla güreşebilecek şekilde yetiştirmeye mecburuz.

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.