Öğrenciler! Sırtınızdan büyük bir yük kalkıyor

Öğrenciler! Sırtınızdan büyük bir yük kalkıyor

İlköğretim öğrencilerinin kitap dolu çanta taşımasını ortadan kaldıracak uygulamaya pilot okullarda başlandı.


Milli Eğitim Bakanlığı, başkentteki üç ilköğretim okulunda, öğrencilerin daha fazla üretmesini ve teknolojinin yaygınlaşmasını sağlayacak “elektronik kitap” uygulaması başlattı.

Elektronik kitap çalışması, ABD, Britanya ve Dubai'de olduğu gibi daha az ağacın kesilerek çevreye yararlı olmak amacıyla başlatıldı.

Elektronik kitaplar normal kitap özelliğini taşıyor, 'pdf formatı'nda olduğu için gerekli olduğu takdirde öğrenciler dokunmatik ekran kalemiyle not da alabiliyor.

Bir yıl sürecek ve olumlu neticeler alındığı takdirde daha da uzun süre devam edilebilecek pilot uygulama, pedagojik açıdan yalnızca dördüncü ve beşinci sınıflarda yapılıyor.

Ajandaya benzer kılıflar içinde korunan dijital makinede, Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarının tamamı yüklenmiş olarak bulunuyor. Makine, öğrenciler tarafından eve götürülebiliyor.

Ders kitabının yanı sıra dersin anlaşılmasını kolaylaştıracak görsel sunuların da yer aldığı elektronik kitapta öğrencilerin beğenisi dikkate alınarak yüklenen Ceza'nın, Barış Manço'nun ve Eurovision şarkılarının videoları da yer alıyor.


Kitap taşıma derdi bitti

Öğrenciler tarafından zevkle kullanılan ve olumlu eleştiriler alan kitap hakkında kimi öğretmenler uzun süre kullanıldığında göz yorgunluğuna neden olabileceğini vurgulasa da öğrenciler her gün sırtlarında, içinde 14 ayrı ders kitabını taşıyarak okula gelmek derdinden bu sayede kurtulduklarını düşünüyor.

Öte yandan uygulamayı Dubai'deki bir okulda yerinde inceleyen MEB Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Nizami Aktürk, izlenimlerini şöyle anlattı:

“Kız meslek yüksekokulunu kazanan bütün öğrencilere birer tane notebook veriliyor ve her şey bunun üzerinden yapılıyor. Öğretmenin anlattığı dersi öğrenci internetten izleyebiliyor. Hatta notebook aracılığıyla öğrenci derse girmeyerek okulun bahçesinden dersi izleyebiliyor.”

“Yaygınlaştırılabilir”

Uygulamayı “aktif sanal eğitim” olarak nitelendiren Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, sistemin daha da geliştirilerek Türkiye geneline yayılması halinde Ankara'daki bir ilköğretim okulunun ders içeriğinin, Van'daki bir ilköğretim okulu tarafından görülebileceğini, ayrıca bu okullardaki öğrencilerin ortak proje bile hazırlayabileceklerini söylüyor.




Etiketler: e-kitap pilot okul ilköğretim

Taraf

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.