Öğrenciler dalgadan elektrik ürettiler

Öğrenciler dalgadan elektrik ürettiler

Sakarya'da iki öğrenci deniz dalgalarından elektrik üretmeyi başardı. 'Elektrobüs' adını verdikleri aletle üretilen enerjiyle şimdilik cep telefonu şarj edilebiliyor.

Sakarya Kaynarca Merkez İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencileri Ayşe Gamze Sevinç ve Huriye Gözde Sevinç adlı ikiz kardeşler deniz dalgalarından elektrik üretmeyi başardı. Elektrobüs adı verdikleri aletle dalgaların ürettiği enerjiyle bir cep telefonu 45 dakikada şarj edilirken, tasarruflu ampullerle aydınlatma yapılabiliyor. Öğrencilere bu projede en büyük desteği fen bilgisi öğretmeni Erkan Çavumirza verdi.

ARABA MOTORU ÖRNEK ALINDI

Sakarya'nın Kaynarca ilçesindeki Merkez İlköğretim Okulu öğrencileri Ayşe Gamze Sevinç ve Huriye Gözde Sevinç ile danışman öğretmenleri Erkan Çavurmirza tarafından hazırlanan sistem ile deniz dalgalarından elektrik üretilebiliyor. Araba motorlarının piston sistemini örnek alarak hazırlanan sistem, dalgaların enerjisini seri bağlı iki dinamo ile 12 V elektriğe dönüştürüyor. Sistem iki saniyede bir gelen dalgalarla da elektrik üretebiliyor.

Üretilen enerji ile:
Bir cep telefonu 45 dakikada şarj edilebiliyor.
Tasarruf lambalarının elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor.
Sistem portatif özelliği sayesinde rahatlıkla taşınabiliyor.

AKSİLİKLER DE YAŞANDI

Çalışmalar esnasında şanssızlıkların yaşandığı belirtilirken, Okulu Müdürü Ercan Özturhan'ın dalgalar altında kalması, araba camının patlaması, ayakkabıların denizde kaybolması, hırçın dalgaların projeye hasar vermesine rağmen büyük bir azimle çalışmalar sonuçlandırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği 'Benim Eserim' projesi için bölge elemelerine katılan proje, elemeleri geçtiği takdirde Türkiye genelinde yarışmaya hak kazanacak.

haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.