Obama'ya ''soykırım'' sorusu

Obama'ya ''soykırım'' sorusu

ABD Başkanı Obama'ya "soykırımı" sordular.. Yanıtı "Fikirlerim değişmedi" oldu..

Cumhurbaşkanı Gül ile ABD Başkanı Obama birlikte bir basın toplantısı düzenlediler. Obama bu soruya "Benim görüşüm kayıt altındadır. Bir değişme söz konusu değildir" yanıtını verdi.

Obama başkan seçilmeden önce 1915 olaylarını net bir dille soykırım olarak nitelendiriyordu. Ancak siyahi başkan göreve geldikten sonra bu söylemini değiştirdi. İki ülke arasında bir kriz yaratması mümkün "söz" Ankara'da da kullanılmadı..

GÜL TEŞEKKÜR ETTİ

Cumhurbaşkanı Gül:
"İlişkilerimizin stratejik boyutunu bir kez daha gözden geçirdik. Terörle mücadele iki ülkenin de önemli konularından biridir. Bundan sonra da işbirliğimizi daha ileri konuma taşıyacağız. Birçok konuda el birliği içinde olma kararındayız. Sayın Başkan'a AB konusunda da kendisine teşekkür ediyoruz."

ABD Başkanı Obama:
"İtalya'daki depremle ilgili haberi aldık. Oradakilere başsağlığı diliyoruz. Mümkün olan en kısa zamanda yardım ekiplerini oraya ulaştırabiliriz.

SON DURAK TÜRKİYE OLMASININ SEBEBİ

1 haftadır Avrupa'da seyahat etmekteyim. Bu seyahatte sorulan sorular oldu. Burada Türkiye'nin önemini vurgulamak istiyorum. Dünya açısından çok önemli bir ülke. Batı ve Doğu arasında bir köprü. Eski medeniyetlerle ulus devletlerin birarada yaşadığı ve canlı ekonomiye sahip bir ülkedir. NATO üyesidir. Bunlar bölgesel ve stratejik anlamda önemlidir.

GÜL VE ERDOĞAN'IN LİDERLİĞİ HEYECANLANDIRMIŞ

Sayın Gül'ün ve Sayın Erdoğan'ın liderliğinin beni heyecanlandırdığını söyleyebilirim. Türkiye'nin Afganistan'daki çabalarını ele aldık, stratejik olarak belli noktalara değindik. Katkıları ele aldık. Irak'taki konuları tartıştık. Ortak bir görüşe sahip olmanın gereğinin altı çizildi. Dünya genelindeki sorunların çözümlerinden de konuştuk. Ticari ilişkilerimiz hakkında da konuştuk. Ekonomik anlamda yapılacak şeyler var. İletişim kanalları her iki ülke arasında giderek iyileşecek. Bunun ABD ve Türkiye için iyi olacağını düşünüyorum.

TERÖRİZM

Terörizm konusunda Türkiye'ye verdiğimiz desteği yineledim. Son derece üretken bir toplantıydı. Birlikte çalışarak pek çok stratejiyi şekillendirebileceğimizi gördüm. Bu Müslüman dünyayla bizi de bağlayacaktır. Ve burada görüşülenler geleceğe de taşınacaktır.."

ERMENİ SOYKIRIMI İDDİALARI

ABD'den gelen bir gazeteci Obama'ya "Soykırım konusundaki görüşleriniz değişti mi?" şeklinde bir soru sordu:

"Benim Ermeni konusuyla ilgili görüşlerim belli. Değiştirmedim. Ermenistan ve Türkiye arasında müzakereler olmaktadır. Bu konu da ele alınmaktadır. Bu müzakereleri izlemekteyim. Bunlar meyvelerini çok yakın dönemde verebilirler.

Benim yapmak istediğim kendi görüşlerime odaklamak değil Türkiye'nin görüşlerine odaklanmak ve o noktadan hareket etmektir. Türkiye'yi bu konuda cesaretlendirmelidir. Bu konularda ileriye giden yolun hızlı olması sağlanmalıdır.

ABD Başkanı olarak yakın gelecekte yapılacak açıklamalara yönelik birşey söylemek istemiyorum. Türklerin ve Ermenilerin aynı noktaya yapıcı biçimde gelmelidir.

Yapmak istediğim Sayın Gül'ün şimdiye kadar son derece başarılı olan müzakereleri konusunda yardımcı olmaktır. Kimsenin bu müzakereleri saptırmasını istemiyorum.."

OBAMA'NIN ARDINDAN GÜL ARAYA GİRDİ:

Bu tarihi bir olaydır. 1915 yılında Dünya Harbi sırasında yaşanmış bir olaydır. Bazı ülkeler tarafından bazı vatandaşiları provake edilmiş. Birçok kişi hayatını kaybetmiş. Türkler çok büyük bir kayba uğramıştır. O dönemlerde Balkanlardan Kafkaslardan milyonlarca Müslüman nüfus yerlerinden edilmiş. Türkiye, yeni nesilleri nefret duygusuyla beslememek için bunu büyütmemiştir. Ama dünyada çok gündeme getirilmiştir.

Tarihçiler, uzmanlar otursunlar bu konuyu çözsünler biz hazırız dedik. Buna siyasetçiler karar veremez ki. Kim haklı kim haksız buna bir siyasetçi nasıl bilecek bunu? Ortak bir komisyon kurulsun o komisyon ne karar verecekse o olsun. Biz bir arşiv açtık. Herkes gelip baksın diye. Biz iyi ilişkiler olmasını istiyoruz herkesle.

Ermenistan vatandaşları da Türkiye'de burada kazancını sağlıyorsa diğer ilişkilerimizi neden olmasın dedik. Görüşmelere başladık. Bu görüşmelerin en iyi derecede neticelenmesini istiyoruz.."
http://www.haber3.com/news_detail.php?id=463862

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.