Obama ‘camiden geri adım attı’

Obama ‘camiden geri adım attı’

Beyaz Saray'da geçen cuma akşamı verdiği iftar yemeğinde Dünya Ticaret Merkezi enkazı yakınlarına cami yapılmasını destekleyen ABD Başkanı Barack Obama, yarattığı tartışma üzerine “sözlerine açıklık getirdi”.

Obama yalnızca, Müslümanların cami yapmaya hakları olduğunu söylediğini, bunun “akıllıca” olup olmadığıyla ilgili yorum yapmadığını belirtti.
Obama cuma akşamı düzenlenen iftar davetinde yaptığı konuşmada, “Bir vatandaş ve başkan olarak, Müslümanların da bu ülkedeki herkes gibi, dinlerinin gerektirdiği ibadetleri yerine getirmede aynı hakka sahip olduğunu düşünüyorum” demişti.
Obama'nın bu sözleri özellikle Cumhuriyetçi Partili isimlerin tepkisini çekmişti. Önceki gün Florida'ya giden Obama, burada konuyla ilgili bir soru sorulması üzerine, “Oraya cami yapılmasının akıllıca bir şey olup olmadığıyla ilgili yorum yapmadım ve yapmayacağım. Ben, ABD'nin kuruluşundan bu yana insanların sahip olduğu bir haktan bahsediyordum” dedi.

Dini özgürlük savunması
Bu açıklama, “Obama geri adım attı” yorumlarına neden olurken, Obama'nın sözcüsü Bill Burton bu iddiayı yalanladı. Burton, “Başkan'ın dün (cuma) söylediği ve bugün de (cumartesi) tekrar ettiği şey, bir bölgede kilise, sinagog, Hindu tapınağı yapılabiliyorsa, cami yapmak isteyenleri bu haktan mahrum bırakamayacağınızdır” dedi. Ancak yeni açıklamalar da cami karşıtlarını tatmin etmedi.

Kurbanlara saygı duyulmalı
Cumhuriyetçi Parti'nin Temsilciler Meclisi azınlık lideri John Boehner ise , “Birinin bir şey yapmaya hakkı olması bunun doğru bir şey olduğu anlamına gelmez” dedi.
Demokratik Parti'nin Floridalı Senato adayı Jeff Greene de “Dini özgürlükler Sıfır Zemin'in (Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazı) gölgesinde cami yapma hakkı verebilir ama sağduyu ve kurbanlara duyulan saygı, camiyi başka bir yerde yapmayı gerektirir” diye eleştiride bulundu.

'Körfez temiz' mesajı
Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısından etkilenen Florida eyaletine giden ABD Başkanı Barack Obama kızı Sasha'yla denize girerek, turistlere bölgede tatil yapmaktan çekinmemeleri mesajını verdi. Haftasonunu geçirmek için Panama City'ye giden Obama ailesi bir restoranda yemek yedi, golf oynadı ve denize girdi. Obama, Amerikalıları Körfez bölgesinde tatil yapmaya çağırırken kendisi başka yerlere gitmeyi tercih ettiği için eleştirilmişti. Başkan bu yıl içinde Kuzey Carolina ve Maine'de tatil yaptı.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.