Obama: AB Türkiye'yi kaybetmemeli

Obama: AB Türkiye'yi kaybetmemeli

Obama, “Nükleerde İran ile anlaşma için arabuluculuk girişimi gibi nahoşluklar yaşandıysa da bunun Türkiye'nin bölgede bir çatışma istememesinden kaynaklandığını düşünüyorum” dedi

ABD Başkanı Barack Obama, İtalya'nın en önemli gazetelerinden Corriere della Sera'ya verdiği özel röportajda Türkiye'nin önemini vurguladı ve Avrupa Birliği'ni Türkiye ile ilişkileri koruması için telkin etti. Gazetenin manşetten, “Obama: Türkiye tam üye olarak Avrupa'da yer almalıdır” başlığıyla verdiği röportajda Obama'nın mesajları şöyle oldu:
- Türkiye muazzam büyüklükte stratejik öneme sahip, Doğu ve Batı'nın kesişme noktası olan bir ülke. Hem NATO müttefiği, hem de ekonomisi yükselişte. Hem demokratik hem de Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülke olması nedeniyle, bölgedeki diğer Müslüman ülkeler için kritik derecede önemli ve iyi bir örnek oluşturuyor. Bu nedenlerden dolayı Ankara ile ilişkilerin sıcak tutulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Yönelimde AB faktörü
- Biz AB'nin bir parçası olmasak da Türkiye'nin AB'ye kabul edilmesinin doğru bir karar olacağı görüşündeyiz. Süreçteki yavaşlamanın ya da Avrupa'daki isteksizliğin, Türkiye'de yakın geçmişte gözlenen kimi yönelim değişikliklerinin kökenindeki baskın faktör olduğunu sanmıyorum.
Bunun Türkiye'deki demokrasinin iç diyalektiği ile alakalı olduğuna inanıyorum. Ama elbette Türk halkının Avrupa anlayışı çerçevesinde bir rol oynaması mukadderdir. Kendilerini Avrupa ailesinde yer olmadığını hissederlerse, elbette başka ittifaklar arayacaklar.
- İran ile nükleer sorun açısından anlaşmaya ulaşılamaması gibi talihsiz olaylar oldu. Bunun nedeni, kanımca Türkiye'nin İran ile sınır paylaşması ve bu bölgede çatışma olmasından sakınılması.

Türkiye Batı'yla bütünleşmeli
Bizim yapabileceğimiz tek şey, onları desteklemeyi ve onlara Batı'yla bütünleşmenin avantajlarını açıklamayı sürdürmektir. Türkiye'nin İslam dünyası üzerinde pozitif bir etkisinin olması, bizim için avantajdır, muhtemelen İslam dünyasını da olumlu etkileyecektir.
Obama, “Nükleer konusunda İran ile bir anlaşma için arabuluculuk girişimi gibi nahoşluklar yaşandıysa da, bunların Türkiye'nin İran ile uzun bir sınır bölgesi olmasından ve o bölgede herhangi bir çatışma istememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bunda, yükselen bir güç konumundaki Brezilya ile kas gösterisi yapma arzusu da rol oynamış olabilir” dedi.
Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.