Not incelemesi okulları karıştırdı

Not incelemesi okulları karıştırdı

MEB'in, bazı öğretmenlerin ilköğretim öğrencilerine yüksek not verdiği iddiaları üzerine başlattığı inceleme okulları karıştırdı

Liselere giriş için yapılan Seviye Belirleme Sınavları'nda (SBS) ilköğretim notlarının yüzde 27'nin üzerinde etki etmesi nedeniyle, öğretmenlerin öğrencilerin notlarını şişirdiği ileri sürülüyordu. Bakanlık gelen şikâyetler nedeniyle bu yıl not kontrollerini daha sıkı tutma kararı aldı Geçen sene öğrencilerin 'ilköğretimdeki yıl sonu notu ile SBS puanı arasındaki farkın 30 puanı geçmesi halinde' inceleme yapılırken, yeni dönemde '20 puan farkı' olan öğrencilerin durumlarına da bakılması istendi. SBS'de düşük puan alırken, ilköğretim notları çok yüksek olan öğrencilerin tespit edilmesi hedeflenirken, geçen sene 'abartıldığı şekilde öğrenci notları ile SBS puanları arasında fark bulunmadığı' belirtilmişti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen genelgede, "Son zamanlarda çeşitli platformlarda dile getirilen, bazı okullarda Yılsonu Başarı Puanları'nın gerçeğe aykırı olarak yükseltildiği iddiaları, öğretmenlik mesleğinin onuru ve okullarımızın itibarı açısından kabul edilemez bir duruma gelmiştir" denildi.

NOT FARKINA İNCELEME
Genelgeye göre milli eğitim müdürlüklerinde komisyonlar kurularak, öğrencilerin ilköğretim notları ile SBS puanı karşılaştırılacak. İki puan arasında 20 ve daha fazla fark görülen öğrencilerin durumları incelenecek. Bu farkın nedenleri araştırılacak, haksız bir uygulama varsa, sebep olan öğretmen ve yöneticiler hakkında gerekli işlem yapılacak. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, genelge doğrultusunda okullarda inceleme başlattı. İstanbul'da bu konuda en fazla şikâyet ise özel okullardan geldi. Özel eğitim kurumları, okullarını başarılı göstermek için başarısız öğrencilerinin kayıtlarını başka okullara kaydırma ve öğretmenlerine not baskısı yapma konusunda suçlanıyor.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: Konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Sınavlar serbest piyasaya dönüştü. Bilimsel kriter olmaktan çıktı. Öğretmenler ve okullar manâsız bir yarışın içine girdi. Olan çocuklara oluyor. Ticari zihniyet eğitimin içine girince rekabet ortamı başladı. Biz sınavların kaldırılmasından yanayız" dedi.
Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan: Kurumları suçlamadan önce sisteme bakmak gerektiğini belirterek, " Soruşturmayı destekliyorum. Sistem baştan sona kadar yanlış. Öğrencinin başarısını gerçekten ortaya koymuyor" açıklamasını yaptı.

sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.