Nobel Barış Ödülü’nde kriz

Nobel Barış Ödülü’nde kriz

Norveç Nobel Komitesi, 10 Aralık'ta yapılacak Nobel Barış Ödülü törenine 6 ülkenin katılmayı reddettiğini bildirdi

Norveç Nobel Komitesi Sekreteri Geir Lundestad, bu yıl Nobel Barış Ödülünü'nü kazanan hapisteki Çinli muhalif Liu Şiaobo için yapılacak törene Çin'in yanı sıra Rusya, Kazakistan, Küba, Fas ve Irak'ın katılmayacaklarını söyledi. Bu ülkelerin katılmamaları için bir gerekçe bildirmediklerini belirten Lundestad, Çin'in ödül törenine katılımı sabote etmek için görülmemiş bir kampanya yaptığını da ekledi. Lundestad, 16 ülkenin ise komitenin katılım çağrısına yanıt vermediğini belirtti.
Çin'den daha önce yapılan bir açıklamada, yabancı hükümetlerin törende Liu'ya destek olmalarının “sonuçları” olacağı uyarısında bulunulmuştu.
Bu arada, Liu Şiaobo'nun hapiste olması ve yakınlarının da Çin yönetiminin baskısı altında olması nedeniyle, ödülü almaya kimsenin gidemeyeceği tahmin ediliyor. Liu'nun karısı, Nobel ödülünün açıklanmasının ardından ev hapsine alınmıştı. Üç kardeşinin de seyahat etmesine izin verilmiyor. Ancak Nobel komitesinin kuralları, ödülün ancak ödül sahibine ya da yakın aile üyelerine teslim edilmesini öngörüyor. Nobel Komitesi, bu durumda 10 Aralık'taki törenin yine de düzenleneceğini ancak ödül takdimi kısmının programdan çıkarılacağını belirtti. Lundestad, “109 yıllık tarihimizde düzenlediğimiz en önemli törenlerin, ödül sahiplerinin gelemediği törenler olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.