NATO, Rusya ile askerî ilişkileri yeniden başlatıyor

NATO, Rusya ile askerî ilişkileri yeniden başlatıyor

NATO ile Rusya Federasyonu arasındaki askerî ilişkiler yeniden başlıyor.

Yunanistan'ın Korfu adasında dün gerçekleşen NATO-Rusya Konseyi'nden önemli bir karar çıktı. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, ittifak ile Rusya'nın, 10 ay önce yaşanan Gürcistan savaşının ardından dondurulan askerî ilişkilerini yeniden başlatma kararı aldıklarını açıkladı.



Dünkü toplantı NATO ittifakı ile Moskova arasındaki, Gürcistan-Rusya savaşının ardından dışişleri bakanları düzeyinde yapılan ilk toplantı oldu. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ediyor. Korfu'da bugün de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Gayri Resmî Dışişleri Bakanları Toplantısı gerçekleşecek. Davutoğlu bazı ikili temaslarda da bulunacak.

MAKEDON UÇAĞI YUNANİSTAN'I KARIŞTIRDI

Yunan devletinin Makedonya'nın ismini tanımaması nedeniyle Atina ile Üsküp arasında süren anlaşmazlıkla ilgili dün farklı bir gelişme yaşandı. Makedon Dışişleri Bakanı Antonie Milososki dün Yunanistan'ın Korfu adasındaki AGİT toplantısına ülkesinin adını taşıyan uçakla geldi. Gelişme, 'Yunanistan Makedonya ismini tanıdı' yorumlarını beraberinde getirdi. Yunan hükümeti ise baskı altında kalınca faturayı havacılık şube müdürüne kesti.

Makedon yetkililer, AGİT zirvesine ülke adını taşıyan uçakla geleceklerini Atina'ya bildirdi. Yunan Dışişleri ile Ulaştırma ve İletişim bakanlıkları, Yunan Sivil Havacılık Dairesi Şube Müdürü Politimi Kanellu'ya Makedonya heyetini taşıyacak olan hükümet uçağına izin verildiği bilgisini aktardı. İlgili emirleri uygulamaya koyan Kanellu, Makedon tarafına uçağın Korfu'ya gidebileceğini iletti. Ancak Atina, aldığı tepkiler üzerine bakanlıkların emrini yerine getirerek uçağın inişine izin veren Havacılık Şube Müdürü Kanellu'yu görevden aldı. Yunanistan, kendi toprağındaki bir bölge ile aynı adı taşıdığı için Makedonya'yı bu isimle tanımıyor.

Eski Alman

bakan, Nabucco'ya danışman oldu

FAvrupa'nın doğalgaz alımında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltacak olan Nabucco Boru Hattı Projesi'nin başına Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in danışman olarak getirildiği ileri sürüldü. NTV haber sitesinin Almanya'da yayınlanan Manager dergisine dayandırdığı habere göre; Avrupa Birliği'nin desteklediği ve Rusya'nın karşıtlığını saklamadığı Nabucco Projesi'nin halkla ilişkiler ayağından Fischer sorumlu olacak. Joschka Fischer'i bekleyen en büyük görev, projeye yeterli miktarda gaz bulunması. Nabucco için Azeri, Türkmen ve Kazak doğalgaz kaynaklarından faydalanılması düşünülüyor. Bunun yanı sıra İran veya Kuzey Irak gazının kullanılabileceği ifade ediliyor. Bu arada eski Alman bakan Fischer'in rakibi ise 7 yıl aynı hükümette çalıştığı Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder olacak. İki eski Alman devlet adamı, gaz yarışının farklı taraflarında rol üstlenecek. Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra Rus Gazprom şirketinin danışmanı olan Schröder, Nabucco'yu rafa kaldırma ihtimali bulunan Kuzey Akım ve Güney Akım projeleri için lobi yapıyor. DIŞ HABERLER SERVİSİ ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.