Muvafakat alabilir miyim?
Muvafakat alabilir miyim? KPSS sınav ve yerleştirmelerinde en çok sorulan sorulardan birisine cevap arıyoruz.
Her KPSS sınav ve yerleştirme döneminde adaylardan sık sık "önce memur olsam, sonra mühendisliği atandığımızda çalıştığım kurumdan muvafakat alabilir miyim?" şeklinde sorular almaktayız.
Muvafakat yani bir kurumun uygun görmesi, ancak o kurumun bilebileceği bir durumdur. Üstelik bu izin, kurumun o günkü kadro ihtiyacına göre değişebilir. Bugün bir memuruna muvafakat veren kurum, önümüzdeki yıl aynı yerde kadroya ihtiyacı olacağı gerekçesiyle başka bir memuruna muvafakat vermeyebilir.
Muvafakat verilmemesi halinde, kişilerin yapabileceği tek şey, muvafakat verilmeme işlemine, kamu yararına uygun olmadığı ve hizmet gereklerine de uygun düşmediği gerekçesiyle dava açmaktır. Mahkemelerin bir kısmı, üst öğrenime uygun bir kadroya atanılması halinde açılan davaları adaylar lehine sonuçlandırmaktadır. Tıklayınız. Ancak bu genel bir durum değildir. Dava açacak adayın, mahkeme hakimini, muvafakat verilmeme işleminin hangi yönlerden hizmet gereklerine uygun olmadığı noktasında ikna etmesi gerekmektedir. Örneğin aynı unvanda bir arkadaşına muvafakat verilmiş de kendisine verilmemiş ise, bu gerekçe kullanılabilir. Aksi halde davayı kaybedebilir.
Son bir husus olarak şunu belirtmek istiyoruz. Muvafakat sadece memur statüsünden yeni bir memur statüsüne geçişte söz konusudur. Memurluktan işçiliğe, 4/B sözleşmeli pozisyona, KİT sözleşmeli pozisyonuna geçişte muvafakat gerekmez. Aday istifa ederek bu statülere geçebilir.
www.memurlar.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.