Minareyi yasaklayan İsviçre'ye Hollanda'dan özgürlük dersi

Minareyi yasaklayan İsviçre'ye Hollanda'dan özgürlük dersi

Hollanda Meclisi, minare ve cami yapımına sınır getirilmesini içeren önergeyi ezici çoğunlukla reddetti. İsviçre'deki yasağın ardından sonucu merakla beklenen oylamadan bu kez 'inanca saygı' çıktı.

Başbakan Yardımcısı Rouvoet, inançları sınırlamanın hukuk devletine zarar vereceğini söyledi.


İlgili Haberler


Avrupalı Yahudiler endişeli: Sıra bize gelebilir


Yeni minare yapımına yasak getiren İsviçre'deki referandumdan sonra Hollanda'da yapılan benzer bir girişim meclisten döndü. İslam karşıtı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders'ın önceki gün böyle bir referandumun Hollanda'da da yapılmasını önermesinden sonra Reformcu Devlet Partisi'nin (SGP) meclise sunduğu önerge reddedildi. Büyük ölçekli minareler ile cami yapımının sınırlandırılmasını içeren önergeye, sadece SGP'nin iki milletvekiliyle Wilders'ın partisi ve eski Uyum Bakanı Rita Verdonk'tan oluşan küçük bir azınlık destek verdi.

Tamamen İncil'in öğretileri doğrultusunda politika yapan Kalvinist orijinli SGP milletvekili Kees van der Staaij tarafından sunulan önergede, Hollanda kimliğinin bozulmasına ve yabancılaşmaya zemin oluşturabileceği endişesiyle cami ve minarelere sınır getirilmesi teklif edildi. Önergenin özgürlüklerle bağdaşmadığına dikkat çeken meclis çoğunluğu ret oyu kullanırken, en çarpıcı eleştiri ise koalisyon ortağı Hıristiyan Birlik partisi lideri ve Başbakan Yardımcısı Andre Rouvoet'tan geldi. Minarelere ilişkin tavırları ve sunulan önergeyi şaşırtıcı bulan Rouvoet, özellikle SGP'nin bu tutumunun, Türkiye ve Endonezya gibi ülkelerde yaşayan Hıristiyanların kilise yapma haklarına zarar verebileceğine dikkat çekti.

Demokratik bir devlette yaşadıklarını ve prensip olarak bunun diğer inanç sahiplerine de hak tanıdığına hatırlatan Rouvoet, çoğunluğun azınlığın sınırlarını belirlemeye kalkması durumunda hukuk devletinin bundan zarar göreceğini vurguladı.

İsviçre'deki gibi bir referandumun Hollanda'da yapılmasının mümkün olmadığına, çünkü bu konuda bağlayıcı bir düzenlemenin bulunmadığına değinen Başbakan Yardımcısı Rouvoet, Wilders'ın çağrıları için, "Partilerinin ismi özgürlük. Ama büyük bir kesimin inanç özgürlüğünü kısıtlamak istiyor." şeklinde konuştu. Cami ve minarelere ilişkin tartışmaların yerel düzeyde yapılması gerektiği üzerinde de duran Rouvoet, bu konulara ilişkin inşaat planlarına belediye meclislerinin karar vermesini istedi. Hollandalı İslam karşıtı aşırı sağcı politikacı Geert Wilders, gelecek ay Türkiye'ye yapacağı ziyareti iptal etmişti. Wilders bu ziyareti Türkiye'nin birliğe üyeliğine neden karşı olduğunu anlatmak için kullanacağını duyurmuştu. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.