Milyarlık Fikirlerin Yarışmasına Az Kaldı

Milyarlık Fikirlerin Yarışmasına Az Kaldı

ODTÜ Teknokent tarafından üniversite öğrencilerini yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirmeye teşvik etmek ve yarının teknoloji firmalarına ilk adım desteği sağlamak amacıyla düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nın dördüncü yıl finali için geri sa

Bu yıl yaklaşık 500 başvuru arasından finale kalan dört proje, 75 bin YTL'lik Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü'nü ve 50 bin YTL'lik Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ödülü'nü kazanabilmek, ODTÜ Teknokent'te 3 yıl ''şirket'' statüsünde ücretsiz faaliyet gösterebilmek için 15 Kasımda ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek büyük finalde yarışacak.
''İş bulan değil iş kuran mezun'' ilkesini benimseyen Orta Doğu Teknik Üniversitesi ile Türkiye'nin ilk ve en büyük teknoparkı ODTÜ Teknokent'in Elginkan Vakfı ana sponsorluğunda ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının desteğiyle düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması, üniversiteli genç girişimcilerin fikirlerini işe dönüştürme imkanı sunuyor.
Geçtiğimiz yıllarda finalist 5 grup, bugün ODTÜ Teknokent'te başarılı şirketler olarak milyon dolarlık cirolarla faaliyet gösteriyor. Finalistlerin başarı ve performansları yarışmayı diğerlerinden ayıran en büyük özellik olarak anılıyor.

-REKOR BAŞVURU-

Öğrencilerden büyük ilgi gören yarışmaya bu yıl 500 online başvuru yapılırken 107 grup proje önerisini teslim etti.
Elemelerin ardından 17 proje ikinci aşamaya geçebildi. Projelerin jüri karşısında sunumunun yapıldığı yarı finalde ise aralarında Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerin bulunduğu dört grup, büyük finale katılmaya hak kazandı.
Büyük finalde ekipler, projelerini hem stantlarda sergileyecek hem de sunumları aracılığıyla projelerini kamuoyu ile paylaşma fırsatı bulacak.

-YARATICI PROJELER-

Finalistler, birbirinden yaratıcı projeleri ile dikkati çekiyor.
Biyolojik Mayın Tespit Sistemi adlı proje, genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların uçaktan toprağa serpilmesi ile toprakta gömülü bulunan mayınların gözle görülecek biçimde ışımasını sağlıyor. Sistem ile mayınların tespit edilmesi hem büyük bir maddi tasarruf sağlıyor hem de can ve mal kayıplarına son veriyor.
İki Boyutlu Barkod Sistemi, kullanıcıların kameralı cep telefonu yardımı ile barkodlarda saklanmış bilgiye GPRS (internet) yolu ile ulaşmasını hedefliyor. Bu sayede gazete, ürün ambalajı gibi durağan içeriğe sahip fiziki nesnelerin dinamik içerik sunar hale gelmesi amaçlanıyor.
Terahertz Spektrometre Projesi kimyasal ve biyolojik harp ajanlarının kompakt terahertz spektrometre ile tanımlanmasını sağlıyor. Terahertz Spektrometre ile bir kutu içerisindeki kimyasal biyolojik harp ajanları belirlenebiliyor. Proje kapsamında patlayıcı maddeler, biyolojik ve kimyasal savaş ajanlarını belirleyebilen kompakt bir cihaz geliştirilmekte.
Geliştirilmiş Su Kültürü adlı proje Nutrient Film Tekniği ile su kültüründe sudan en üst düzeyde tasarruf ederek organik ürün alınabilecek bir sera kurulmasını amaçlıyor. Oluşturulan 5 katlı seradan 4 ay içinde yüzde 70 su tasarrufu ve en az düzeyde ısıtma gideri ile 30 tonluk geleneksel yöntemle aynı kalitede ürün alınması hedefleniyor.

-''YARIŞMA AMACINA ULAŞIYOR''-

AA muhabirine bilgi veren ODTÜ Teknokent Müdürü Mustafa Kızıltaş,''Aslında Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması'nda finale kalmak bile kazanmak anlamına geliyor'' dedi.
Kızıltaş, 2005-2007 arasında gerçekleştirilen finallerde yarışan 8 gruptan 5'inin bugün ODTÜ Teknokent'te şirket olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. Kızıltaş, ''Bu da bize yarışmanın amacına ulaştığını kanıtlıyor'' diye konuştu.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.