Milli güvenlik dersinde, öğrenci ve öğretmenler fişlenmiş

Milli güvenlik dersinde, öğrenci ve öğretmenler fişlenmiş

Genelkurmay'ın emriyle milli güvenlik derslerine giren askerlerin 40'tan fazla ilde öğretmen, öğrenci ve okulları fişlediği ortaya çıktı.

Gündem

Milli güvenlik dersinde, öğrenci ve öğretmenler fişlenmiş


Genelkurmay'ın emriyle milli güvenlik derslerine giren askerlerin 40'tan fazla ilde öğretmen, öğrenci ve okulları fişlediği ortaya çıktı.



1998–2008 yılları arasında milli güvenlik derslerine giren muvazzaf ve emekli subay öğretmenler, dersine girdikleri okuldaki herkesi 'solcu', 'türbanlı', 'namaz kılıyor', 'sol görüşlü' ve 'bölücü' olarak fişlemiş. Listeler halinde öğrenci ve öğretmenleri fişleyen milli güvenlik hocalarının, hazırladıkları raporları oldukları istihbarat birimlerine sundukları belirlendi. Raporların buradan silsile yoluyla komutanlıklara kadar gönderildiği tespit edildi. Fişleme raporlarının il ve ilçe güvenlik kurulu toplantılarında da gündeme geldiği vurgulanıyor.

Dün Taraf Gazetesi'nde yer alan haber, fişlemenin hangi boyutlarını gözler önüne serdi. Büyük bir titizlikle tutulan fişleme raporlarında birbirinden ilginç detaylar yer alıyor. Okullarda pazartesi ve cuma günü düzenlenen törenlerde kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı sıraya girmeleri milli güvenlik dersi öğretmenlerinin dikkatini çekiyor. Bu uygulamayı fotoğraflarıyla birlikte istihbarat birimlerine bildiren subaylar, gördüklerini belgelemeye çalışıyor. Yedi yaşındaki türbanlı kız çocuğunun müdür yardımcısı olan babasını okulda ziyaret etmesi de fişleme raporuna girdi. Öğretmenler odasında bulunan Zaman, Yeni Şafak, Vakit ve Türkiye gazeteleri ise "irticacı yayınlar" kategorisinde değerlendirildi. Fişleme raporlarından biri de 25 Şubat 2008 tarihli. Rapor, Van Erciş İmam Hatip Lisesi'nde milli güvenlik dersine giren İstihbarat Binbaşı Murat Ayvaz tarafından hazırlanmış. Kız öğrencilerin okula türbanla geldiği ve derslerde türban çıkarılmadığı vurgulanan raporda, okul yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu anlatılıyor. Suç duyurusu üzerine okul müdürünün, "Öğrenciler köyden geliyor, kız çocuklarının daha fazla okula gelmesi için velilerle söz kestik. Buna göre kız öğrenciler okulda başlarını açmayacak." dediği bildirilen raporda, bunun üzerine Binbaşı Ayvaz'ın şubat tatiline kadar bekleme kararı aldığı kaydediliyor. Binbaşı Ayvaz, sömestr tatilinin ardından 20 Şubat 2008'de kız öğrencilerin başlarını açmaması üzerine durumu bir tutanakla tespit edip dersten ayrılıyor. Kılık kıyafet yönetmeliğinin ihlal edildiğini savunan Ayvaz, bunu bir tutanakla Alay Komutan Vekili Yarbay Hamdi Aşa'ya bildirmiş.

Bir başka fişleme raporu ise Albay Zeki Gülgün'e ait. İzmir'deki çeşitli okullarda milli güvenlik derslerine giren Gülgün, 11 Kasım 2006'da hazırladığı raporda dönemin Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarışık'a okullarla ilgili bilgiler veriyor. Gülgün, raporunda Gaziemir'de endüstri meslek lisesini ziyaret eden yabancı konukların olduğu, bazı öğrencilere ABD'den zarflar geldiği, çevresindeki bazı okulların ise AKP'ye yakın olduğu ileri sürülüyor. İmam hatip okullarında Atatürkçü öğretmenleri yıldırma politikasının izlendiği belirtilen raporda İzmir Kız Lisesi'ndeki uygulamalar ayrıntılı olarak anlatılıyor. Okul müdiresinin "şeriatçı" düşüncede olduğu ileri sürülen yazıda, din dersi öğretmeninin müzede görevli gösterilip okulda ders verdiği, okul müdiresinin Ramazan'da öğretmenlere iftar yemeği verdiği, okula katkı adına toplanan paralardan şeriatçı grupların düğünlerine çelenk gönderildiği iddia ediliyor. Bugün ve Kanaltürk televizyonlarının sahibi işadamı Akın İpek'in yaptırdığı Ankara'daki Özel İpek Kız Lisesi de 6 Mart 1998 yılında fişlenmiş.

İftar verdiği için fişlenen okul müdürü: Bu, çok terbiyesizce

İzmir Kız Lisesi Müdürü Pervin Töre, milli güvenlik dersine giren subaylar tarafından 'şeriatçı' olarak fişlenmesine tepki gösterdi. Ramazan ayında oruç tutan öğretmenlere iftar verdiği gerekçesiyle fişlenmesine sitem eden Müdür Töre, şöyle konuştu: "Bunlar çok terbiyesizce ithamlar. Çok yanlış şeyler. Çalışanın motivasyonunu bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Benim ne kadar Atatürkçü olduğumu herkes bilir. En iyi de Maltepe Askeri Lisesi yöneticileri bilir. Daha geçen hafta ziyaretime geldiler ama ben Allah'tan korkan, inancı olan ve saygı duyan bir eğitimciyim. Benim kimliğim 1991'den beri böyle bilinir." Öğrencilerinin yüzde 60'ının subay çocuğu olduğuna dikkat çeken Töre, inançlı bir insan olduğunu, müfredatın dışında bir ders programı uygulamadıklarını, fişleme yapılmasını son derece çirkin bulduğunu kaydetti. ÖMER ORUÇ İZMİR

Dersleri askerin vermesi darbecilerin ekmeğine yağ sürdü

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu:

Bu derse giren asker bir şey öğretmekten ziyade okulu kontrol altında tutmak istiyor. 28 Şubat sürecinde de benzer fişlemelerle fiili olarak karşılaştık. Okulda görevli birçok subayın darbeci zihniyete paslar verdiğini biliyoruz. Demokratikleşme adımlarının atıldığı bu zamanda askerin hâlâ resmi elbisesiyle okula gelip öğrencilere kışla havasında eğitim vermesi doğru değil.

Gündem

Milli güvenlik dersinde, öğrenci ve öğretmenler fişlenmiş





Hastalıklı bir anlayışın tezahürü

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı:

Bu fişleme demokratik eğitim sistemine kara bir leke vurdu. Milli güvenlik dersi veren subay öğretmenler yalnızca müfredatla ilgilenmeli. Hangi görüşe, inanca sahip olursa olsun insanların kategorize edilmesi çok yanlış. Milli güvenlik dersi formatı artık değiştirilmeli. Eğitim baskıcı, kuralcı, yasakçı, katı ortamda gelişemez.

Bu dersi askerin vermesi yanlış

Eğitim-İş Sendikası Başkanı Yüksel Adıbelli:

Kimin neye inandığı, nasıl yaşadığı konusunda rapor sunmanın eğitimle ilgisi olamaz. Resmi üniformalı subayların öğrencilere askeri eğitim verir gibi ders vermesi uygun değil. Yıllardır 'sen komünistsin, sen dincisin' diye insanlar yaftalandı, artık bu tutumdan kaçınılmalı. ZAMAN



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.