Milli Görüş’te ikinci çatırdama

Milli Görüş’te ikinci çatırdama

Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki yenilikçi hareketin 2001'de yeni parti kurmasıyla tarihi bir bölünme yaşayan Milli Görüş hareketi ikinci kez çatırdıyor

Kongre kavgası nedeniyle iki cephenin oluştuğu Saadet Partisi'nde il başkanlarının görevden alınması, bazı il başkanlarının istifa kararlarını açıklaması ve son olarak önceki akşam İstanbul'daki iftar yemeğinde gözler önüne serilen gerilim, partiden kopuşun yakın dönemde artacağını gösteriyor.

Teşkilat üç parça
Milli Görüş'ün lideri Necmettin Erbakan'ın yıllardır “emanetçisi” olan Recai Kutan'ın genel başkanlıktan ayrılmasının ardından partide iki cephe oluştu. İplerin kopmasına Erbakan'ın kurmaylarının hem Genel İdere Kurulu'na (GİK) hem de Yüksek İstişare Kurulu'na girmek istemesi neden oldu.
Genel Başkan Kurtulmuş ise bu isimleri GİK'e almadı. Bunun üzerine olağanüstü kongrenin toplanması için delegelerden imza toplatan Erbakan, Kurtulmuş'un imzaları geri çektirme manevrasıyla başarılı olamadı. Kulislerde artık kavgadan dönüş olmayacağı ve iki tarafın farklı partilerle yoluna devam edebileceği görüşü dile getirilmeye başladı.
Parti yönetimi ise, Erbakan'a yakın isimleri teker teker görevden almaya başladı. Parti teşkilatları ise şu anda Erbakancı, Kurtulmuşçu ve “orta yolcu” olmak üzere üç parça.
Erbakan'ın Ankara'da verdiği iftar yemeğine 77 il teşkilatından temsilci katıldı. 4 ilin teşkilatından ise iftara gelen olmadı.
Son olarak önceki akşam Yeşilköy'deki iftar yemeğine gelen Kurtulmuş'un aracının saldırıya uğraması ve olay sonrası Kurtulmuş'un “Sabrımızı deniyorlar” yönündeki sözleri, partide yakın dönemde daha gerilimli günler yaşanacağının işareti olarak nitelendirildi.

Bursa'da da protesto
Bursa'da partisinin il başkanlığı tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Kurtulmuş, burada bir grup partili tarafından protesto edildi. Polisin müdahale ettiği protestocu grup, polis otobüslerine bindirilerek uzaklaştırıldı. Kurtulmuş, protesto ile ilgili “Konuşma yaptığım sırada neler olduğunu göremedim, bilmiyorum. Bilseydim yorum yapardım” dedi.



'Erbakan'la ilgisi yok'
Erbakan'ın Özel Kalem Müdürü Mehmet Karaman, “Erbakancılar Saadet iftarını bastı” başlıklı haberlerin gerçeğini yansıtmadığını belirterek, “Bu olaylarla Erbakan'ın ilgisi yok” dedi.



Yola devam
Kurtulmuş, olayların zamanlamasının manidar olduğunu belirterek, “Kongreyle birlikte başlayan bu süreç, havalanmak üzere ayağa kalkmaya, uçmaya çalışan bir uçağın ayaklarına çelme takmaktan başka mana ifade etmez. Biz kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Kimse ayağımıza pranga vuramaz” dedi. Öte yandan, iftar yemeğinde çekilen kamera görüntülerinden kimlikleri tespit edilen 40 kişi gözaltına alınarak ifadelerine başvuruldu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.