MGK'dan 'tarihçiler komisyonu' vurgusu

MGK'dan 'tarihçiler komisyonu' vurgusu

Türkiye ile Ermenistan'ın üzerinde mutabakata vardığı 'yol haritası'nı masaya yatıran Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 1915 olaylarının ancak 'tarihçiler komisyonu'nda ele alınabileceğini açıkladı.

Türkiye, önümüzdeki dönemde Afganistan'daki askerî ve sivil varlığını da artıracak. MGK, KKTC seçimlerinin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve çözüm sürecine desteğini teyit etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan MGK olağan toplantısı 5 buçuk saat sürdü. Toplantıda, 22 Nisan gecesi Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için üzerinde mutabakata varılan 'yol haritası' ve ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Ankara'nın tepkisini çeken geleneksel 24 Nisan konuşması ele alındı. Obama, 'soykırım' ifadesini kullanmamış ancak Ermenice 'büyük felaket' anlamına gelen 'meds yeghern' demişti.

MGK'da değerlendirme sonrasında, 1915 olaylarının ancak 'tarihçiler komisyonu'nda değerlendirilebileceği yönündeki görüş birliği kamuoyuna açıklandı. MGK bildirisinde, 'tarihçiler komisyonu' ifadesi kullanılmadı; "Türk ve Ermeni uluslarının ortak tarihlerinin ancak gerçekliği tartışılmayacak kanıt ve belgeler temelinde, önyargılardan arındırılmış olarak, tarafsız ve bilimsel bir yaklaşımla değerlendirilebileceği vurgulanmıştır." denildi. Kaynaklar, söz konusu cümle ile 'tarihçiler komisyonu'nun kastedildiğini bildiriyor. 'Yol haritası'nın detaylarına ilişkin resmî bir açıklama yapılmamakla birlikte, iki ülke arasındaki bütün konuların oluşturulacak komisyonlarda ele alınacağı, 'tarihçiler komisyonu'nun da bunun bir alt bölümü olacağı diplomatik kulislerde konuşuluyor.

MGK'nın bir diğer önemli gündem maddesi ise Afganistan'daki gelişmeler oldu. MGK bildirisinde, "Afganistan'da yürütülmekte olan Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti Harekâtı'na yapılabilecek ilave katkılar görüşülmüştür." ifadesi kullanıldı. Ankara'da, Afganistan'a 'muharip asker gönderilmeyeceği' her seviyede dile getiriliyor. Kabil bölgesinde komutanın yeniden üstlenilmesiyle birlikte Türkiye'nin bu ülkedeki asker sayısı da artırılacak. Konuya yakın kaynaklar, bu sayının en az bin 300 olmasını bekliyor. Türkiye, Afgan askerlerinin eğitim faaliyetlerine de katkı verecek. Halen ISAF bünyesinde yaklaşık 780 Türk askeri görev yapıyor. Kabil yakınlarındaki Vardak'ta da, sivil ve askerî personelin birlikte görev yaptığı bir 'bölgesel imar ekibi' bulunuyor. Afganistan'daki sivil Türk personel sayısının da artırılması planlanıyor.

19 Nisan tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yapılan erken genel seçimler de MGK'da ele alındı. Seçimlerin huzur ve barış ortamında cereyan etmesinden duyulan memnuniyet dile getirilirken, Ankara'nın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a olan desteği, dün bir kez de MGK tarafından duyuruldu. Bildiride, "Sayın Talat tarafından BM parametreleri temelinde yürütülen kapsamlı çözüm müzakere sürecinin desteklendiği teyit edilmiştir." ifadesine yer verildi.

Terörle çok yönlü mücadelenin demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri temelinde sürdürüleceği vurgulanan MGK bildirisinde, "Irak ile ilişkilerimiz ve bu çerçevede Irak'tan kaynaklanan terör ile mücadelede gelinen aşama bütün boyutlarıyla değerlendirilmiştir." denildi. Toplantıda ayrıca, enerji arzı güvenliği, siyasi, stratejik ve diplomatik boyutlarıyla değerlendirildi.
Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.