MGK’dan ‘Kırmızı Kitap’a onay çıktı

MGK’dan ‘Kırmızı Kitap’a onay çıktı

"Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi” (MGSB) uygun bulunarak, bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesi benimsendi.

Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) görüşülen “Yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi” (MGSB) uygun bulunarak, bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesi benimsendi.

'Kırmızı Kitap' olarak da bilinen kritik belgede, ilk kez Hürriyet'in duyurduğu tarihi değişiklikler yapıldı. Çankaya Köşkü'nde yaklaşık 5.5 saat süren MGK'nın gündeminde MGSB'nin yanı sıra PKK'nın eylemsizlik kararı, iç ve dış gelişmeler yer aldı. MGSB'den, irtica, cumhuriyet tarihinde ilk kez isim olarak tamamen çıkarıldı. İç güvenlik bölümünde, 'Din istismarı ile aşırı dinci örgütler' ise teker teker yazıldı. Aşırı sol örgütlerle birlikte PKK'nın faaliyetleri, alınması gerekli tedbirler ve yarattığı bölücü tehdit ayrı başlık altında analiz edildi. MGSB, daha önce olduğu gibi yine 3 bölümde hazırlandı. Ancak, bu kez devletin vatandaşını potansiyel tehdit görmediği, bunun yerine kendine ve vatandaşına güven esasına dayalı görüşün hakim olduğu metin haline getirildi. Vizyoner bakışla hazırlanan belge, 22 sayfadan 48 sayfaya çıkarıldı. Belge, Türkiye'de darbeler ve çetelerin engellenmesi adına da üstü kapalı mesaj içeriyor ve “Demokratik sistemin temel kurumlarının da anlayış ve desteği ile demokratik kurallarla işletilmesinin sağlanması” yönünde cümle yer alıyor.
İlginç yeniliklerden biri ise, bugüne kadar olmayan ama dünya ile aynı anda Türkiye'yi de tehdit eden ve yakından izlenmesi gereken bazı konuların belgeye dahil edilmesi oldu. MGSB'de ilk kez, “Siber tehditlerin ulusal güvenliğe etkileri; küresel ısınma; 2049'dan itibaren yaşlı bir ülke olarak ülkenin yönetmekte zorlanacağı bir sürece dönüşmesi ihtimali; enerji politikaları; uzay teknolojileri; uyduların istihbarat temininde daha etkin kullanımı” gibi konular yer aldı. Türkiye'nin Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarmasını savaş sebebi sayacağı konusunda geri adım atılmadı. Aksi bir kararın ancak TBMM'de alınabileceği vurgulandı.

Müttefiklere çağrı

MGK'nın ardından yayınlanan bildiride terörle mücadelenin aynı kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi. Terör örgütünün, sivilleri hedef alan saldırılarında mayın kullanmaktan çekinmemesinin, örgütün insani değerlere bakış açısını sergilediği belirtilen açıklamada, “Dost ve müttefik ülkelere bu hususları ciddiyetle ve sorumluluk duygusu içinde dikkate almaları ve terör örgütü mensupları ve yandaşlarının ülkelerinde faaliyet göstermelerine imkan tanımaması ve terörün maddi kaynağının kurutulması bakımlarından etkin tedbirler benimsemeleri çağrısında bulunulmuştur” denildi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.