Meyve ve sebze fiyatları ucuzlayacak

Meyve ve sebze fiyatları ucuzlayacak

Laboratuvarı, soğuk hava depolama veya ambalajlama tesisi olmayan hal kalmayacak, sebze-meyve fiyatları ucuzlayacak, belediyelerin gelirleri artacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kamuoyunda 'hal yasası' olarak bilinen yasa ile bundan sonra, laboratuvarı, soğuk hava depolama veya ambalajlama tesisi olmayan halin kalmayacağını ve bunlardan yoksun yeni hallerin de kurulamayacağını söyledi.

Hallerin güçlenmesini istiyoruz
Bakan Ergün, İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde Rixos Otel'de düzenlenen toplantıda, yeni hal yasası hakkında bilgi verdi. Sebze ve meyve ticareti sektörünün tüm sorunlarını çözecek bir kanun hazırladıklarını belirten Ergün, kanunla sebze meyve ticaretinin kalite, standart ve gıda güvenliğine uygun yapılmasını, rekabet ortamının iyi çalışmasını, tedarik, dağıtım ve satış işlemlerinin etkin bir şekilde gerçekleşmesini, üretici, tüketici ve meslek mensuplarının menfaatlerinin ortaklaşa korunmasını ve toptancı halleriyle pazar yerlerinin modern bir sisteme kavuşmasını sağlamış olacaklarını kaydetti. Kanunun kendi bakanlığının yanı sıra belediyelere ve diğer idarelere de çok önemli görev, yetki ve sorumluluklar verdiğini anlatan Ergün, ''Toptancı hallerin piyasadaki yapıcı rolüne büyük önem veriyoruz. Hallerin güçlenmesini ve kapasitelerinin artmasını istiyoruz'' dedi.

''Yaptığımız şey pastayı büyütmektir"
Bakan Ergün, bütün bu uygulamaların hem mevcut hallerin daha iyi standartlara ulaşmasını kolaylaştıracağını hem de yeni hal kurulmasını disiplin altına alacağını bildirdi. Sebze ve meyve ticaretinde yaşanan en önemli sorunlardan birinin yüksek rüsum oranları olduğunu da işaret eden Ergün, kanunla bu oranların yeniden düzenlendiğini belirtti. Bundan böyle toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan ise yüzde 2 oranında hal rüsumu alınmasını öngördüklerini anlatan
Bakan Ergün, bu konuda bazı belediyelerin haklı olarak rüsum oranlarının düşürülmesinin gelirlerini azaltacağını düşündüklerini ancak, önümüzdeki süreçte kayıt dışı olarak satılan malları özellikle hal kayıt sistemi ve ürün künyesi uygulamasıyla kayıt altına alacakları için hal dışında kayıt dışı olarak yapılan ticari faaliyetlerin azalmasına ve kayıt altına girmesine zemin hazırlayacağını söyledi.

''Sebze-meyve ucuzlayacak''
Bakan Ergün, toplantının ardından gazetecilerin ''yasanın vatandaşa yansıması nasıl olacak?'' şeklindeki sorusu üzerine, sebze meyve ticaretinde yüzde 70 oranında kayıt dışılık olduğunu, ürünlerin yüzde 25'inin de tarladan pazara gelemeden zayi olduklarını hatırlattı. Ergün, sistemin kayıt altına alınması halinde ürün bollaşması nedeniyle fiyatlarda yüzde 25 civarında bir ucuzlama beklediklerini kaydetti.

Sebze, meyve fiyatlarının mevsimsel koşullardan çok fazla etkilendiğine de işaret eden Ergün, ''Sistemin normal çalıştığını varsayarak sebze meyve ticareti kayıt altına alındığı ve işlem maliyetleri düşeceği için bir ucuzlama bekliyoruz ama bundan daha da önemlisi, tüketiciler aldıkları sebze meyvenin kaynağını bilecekler, bir sorun olursa bunu kaynağına kadar takip etme şansımız olacak. Ayrıca, sebze meyve ticaretinin yapıldığı haller ve pazar yerleri de yeni bir düzene kavuşuyor. Bu düzen çerçevesinde
daha güvenli ve huzurlu bir alışveriş imkanına da vatandaşlarımız kavuşmuş olacaklardır'' dedi.

http://www.ensonhaber.com/meyve-ve-sebze-fiyatlari-ucuzlayacak.html

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.