Metrobüste ’balık istifini’ düşünemedik

Metrobüste ’balık istifini’ düşünemedik

Arıza ve uyumsuzluğuyla tartışma konusu olan Metrobüs'le ilgili iddialara Hollandalı Phileas şirketi yöneticileri yanıt verdi.

İSTANBUL'un yapısına uygun olmayıp, arıza yaptığı ve yokuş çıkamadığı gerekçisiyle tartışma konusu olan Metrobüs'le ilgili iddialara yanıt vermek üzere, Hollandalı Phileas şirketinin yöneticileri İstanbul'a geldi. Şirket yöneticilerinden VDL Groep Yönetim Kurulu Üyesi Jan Mooren, APTS Genel Müdürü Ruud Bouwman ve VDL Ticaret Müdürü Hubert Van Wees, İstanbul'da basın toplantısı düzenledi. VDL Groep Yönetim Kurul Üyesi Jan Mooren, "26 metrelik Metrobüs'ler 230 kişi taşıma kapasitesine sahip. Bu 280 kişi olunca araç arıza yapmaz. Ancak bir maçtan sonra taraftarların nasıl bindiğini gördük. Bununla ilgili ihale belgelerine bakıp, tekrar gözden geçirmek lazım. Biz, balık istifi şeklinde gideceğini düşünmedik" dedi.

Aracın yokuş çıkamadığı ve arıza yaptığı yönündeki iddialara da cevaplayan Wees, şöyle konuştu: "Araç tam dolu olduğunda yüzde 100'lük bir rampayı çıkabiliyor. Araç arıza yaptı ama bu ürünün tasarımındaki yapısal nedenden kaynaklanmıyor. Metrobüs projesine çok olumsuz yaklaşabilirsiniz ama proje başarısız değil. İETT'de bir vizyon var. Kendi programlarını, gereksinime uygun olarak uyguluyorlar. Tramvay yerine Metrobüs kullanılması büyük esneklik sağlıyor. Başarısız demek yanlış. Çünkü biz aynı zamanda yeni bir sistem yapıyoruz. Ancak otobüs öyle değil. İETT'ye 12 araç daha teslim edeceğiz. Onlar da geldikten sonra bu tartışmalara son verileceğini düşünüyoruz."

Metrekareye 6 kişi

APTS Genel Müdürü Ruud Bouwman, yolcu taşıma kapasitesinin belli bir hesaba göre yapıldığını ve yapılan hesaplamaya göre metrekareye 6 kişinin düştüğünü belirterek, şu bilgileri verdi: "Kimse 185 kişiden fazlasını yüklemek istemez. Ama 400 kişi binecek olursa metrekareye 15 kişi sıkışıyor demektir. Bu fizıbıl değildir. Artı 50 kişi binerse sorun değil. İETT'nin, asgari 200 kişi planı vardı. Bu, 280 kişi olunca araç arıza yapmaz. Çünkü bu otobüsler kolay yıpranmaz. Metrekare 6 kişinin düştüğü hesabıyla yolculuk yapmak daha rahat olur."

20 araç daha geliyor

Araçların bazılarının neden trafikte olmadığı, garajda bekleyen 20 aracın ne zaman trafiğe çıkacağı konusunda da bir açıklaya yapan Jan Mooren, şöyle konuştu: "Trafikte şu anda 18 aracımız var. Burada sorun yok. Garajdaki 20 araç 3-4 hafta içerisinde sisteme dahil edilecek. Hollanda'dan gelecek 12 aracı da kısa sürede teslim edeceğiz. Saatte 40 km hızla, yüzde 2.5'luk bir eğim çıkılabilir. Hepiniz daha hızlı yokuş çıkmasını istiyorsunuz. Ancak daha hızlı çıkamaz."

İkinci parti 50 araç alınmayacak

ARAÇLARIN İETT'ye geç teslim edilmesi halinde bir ceza ödemesinin söz konusu olduğunun hatırlatılması üzerine Jan Mooren, şu açıklamayı yaptı: "İETT ile yakın bir işbirliği içindeyiz. Bütün sözleşme şartları uygulanacaktır. İhale prosedürü işleyecek. İlk 50 Metrobüs alındıktan sonra, ikinci parti 50 aracın daha alımı söz konusuydu. Şimdilik öyle bir şey görünmüyor" dedi.

Fransız uzman eski yazısını yayınlamış

FRANSIZ uzmanların, Phileas şirketine ait Metrobüs'leri fizıbıl bulmadığı iddialarına da yanıt veren VDL Ticaret Müdürü Hubert Van Wees, şu değerlendirmeyi yaptı: "Fransız uzman, yazdığı makalede Phileas'ın uygun olmadığını söylüyordu. Ona e-posta yolladım. Bana 'Türkiye'ye 1.5 yıldır gitmedim, makaleleri 3-4 yıl önce yazmıştım' dedi. Sonra kendisini üretim tesislerinin olduğu yere davet ettik ve tesisi gördü. İETT'nin yazılım ve ısıtmayla ilgili talepleri vardı. Bizim İETT'ye teslim ettiğimiz araçların 2 yıl garantisi var."

Hürriyet


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.