Merkez sevindi memur üzüldü

Merkez sevindi memur üzüldü

Memur maaşlarını etkileyecek Aralık enflasyonu eksi çıktı, zam oranı düşük kaldı. Yıllık enflasyon ise Merkez Bankası'nın hedefinin altında oldu

Enflasyon 2010'un son ayında eksi çıkarken, yıllık Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 6.40'la hedefin altında kaldı. Merkez Bankası'nı sevindiren bu gelişme, yüksek enflasyon farkına kilitlenen memurları üzdü. Memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklileri sadece yüzde 0.21 enflasyon farkı alabilecek. Aralık ayında TÜFE yüzde 0.30 düşerken, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 1.31 oranında arttı. 2010 enflasyonu TÜFE'de yüzde 6.40, ÜFE'de yüzde 8.87 olarak gerçekleşti.
Piyasada 2010 enflasyon beklentisi yüzde 7 dolayındaydı.

TAHMİN YÜZDE 7.5 İDİ..
Merkez Bankası'nın 2010 yılı Aralık ayı ikinci anketinde de enflasyon beklentisi yüzde 7.23 olarak belirlenmiş, Orta Vadeli Program'da yüzde 7.5 tahminine yer verilmişti. Beklentilerin altında gerçekleşen yıllık enflasyon bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında da TÜFE'de 0.14 puan altında, ÜFE'de 2.94 puan üzerinde hesaplandı. Enflasyonun Aralık ayında düşük çıkmasında özellikle gıda etkili oldu.
Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2.66, giyim ve ayakkabıda yüzde 1.77 düşüş gerçekleşti. Aralık'ta TÜFE'de en yüksek artış ise yüzde 2.65 ile haberleşmede oldu.

MAAŞ ZAMMI YÜZDE 4.22
Aralık ayında eksi çıkan enflasyon memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerine hayal kırıklığı yaşattı.
Enflasyon sıfır bile çıksa memurlar yüzde 0.52 zam alacaklardı. Ancak TÜFE'nin yüzde 0.30 düşmesi ile memurların alacağı ek zam oranı da yüzde 0.21'e geriledi. Böylece ortalama bin 500 lira alan memurun maaşı 3.3 lira artacak.

14 GÜNLÜK FARK ÖDENECEK
Bu arada memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklileri, bu yılın Ocak-Haziran dönemi için yüzde 4 zam alacak. Yüzde 0.21'lik enflasyon farkı da buna eklenecek. Memurlar 15 Ocak'ta yüzde 4.22 zam alacak.
takvim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.