Merkez freni işe yaradı dolar 1.77 TL’ye indi

Merkez freni işe yaradı dolar 1.77 TL’ye indi

Rekor üstüne rekor kırarak haftanın ilk günü 1.82 TL'yi aşan dolar, Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesiyle birlikte dün geri adım attı.

Tüm dünyada piyasaların sakin olduğu bir güne denk gelen bu ihalenin ardından dolar valörlü işlemlerde 1.76 TL seviyelerine geri döndü. Serbest piyasada da dolar, 1.77 TL'ye geriledi.

MERKEZ Bankası'nın dünden itibaren başladığı döviz satım ihalesi, geçen hafta perşembe gününden bu yana rekor üstüne rekor kıran doların hızını kesti. Merkez'in 'piyasaya gireceğim' açıklamasıyla 1.82 TL'den dönen dolar, bir önceki rekor seviyesi olan 1.77'ye geriledi.

141 milyon dolarlık teklif

Merkez'in "Ben de piyasadayım" mesajı vererek yaptığı ilk ihalede, 50 milyon dolar olarak açıklanan satış tutarına karşılık 141 milyon dolarlık teklif geldi. İhalede oluşan en yüksek fiyat 1.7861 TL olurken en düşük seviye 1.7810, ortalama fiyat ise 1.7822 TL oldu. İhaleye gelen tekliflerin ortalaması ise 1.7779 TL olarak gerçekleşti.

'Müdahale' lafı etkisi

Merkez Bankası'nın satım ihalesi yapacağını açıklamasından çok 'aşırı dalgalanma görürsem doğrudan müdahale ederim" uyarısından etkilenen döviz piyasasında dolar güne 1.7950 TL seviyelerinden başladı. Gelen satışlarla birlikte bu seviyelerin altına inen dolar, ihalenin ardından daha da geriledi. İhale sonrası 1.77 TL seviyelerini gören dolar, bankalararası piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.7560-1.7710 TL arasında işlem gördü. Dolar önceki günkü kapanışını 1.8070 TL'den yaptığı serbest piyasada da 1.77 TL'ye geriledi. Euro'nun satış fiyatı da 2.2790 TL'den 2.2600 liraya geriledi.

İyi güne denk geldi

Bu gelişmede Euro/dolar paritesindeki yükseliş ve küresel hisse senedi piyasalarındaki tepki alımları da etkili oldu. Dün, uluslararası piyasaların da sakin seyretmesi, "Merkez piyasaya doğru günde girdi, ihalenin zamanlaması çok iyi oldu, iyi günde denk geldi" yorumlarına neden oldu. Dün bütün dünya borsalarının artıda olması, özellikle Amerika'daki yükseliş piyasalarda birkaç günlük bir durulma yaşanacağının işareti olarak algılandı.

Aynı hızla iner mi

Dolardaki gerilemeye karşın ve Merkez'in tavrına karşın, doların bundan sonraki seyrine ilişkin yorumlar yine de temkinli oldu. Turkish Bank Hazine Bölümünü Yönetmen Yardımcısı Can Mete'nin bu konudaki değerlendirmesi şöyle: "Çok fazla hareketlenmiş olan piyasada, düşük bir hacimle aşırı risklerin fiyatlanması yüzünden yapılan panikle hiç istenmeyen seviyelere ulaşmıştık. 1.75 direncini hızla geçmiş, çok dar hacimle 1.80 direncisi aşmıştık, şimdi bunun tersi oluyor. Ancak yükseldiği gibi olmaz. Dolar 1.75-177 TL bandında seyredecektir. Bu seyri 'piyasaların ateşi düştü' diye yorumlamak için erken, çünkü içeride ve dışarıdaki bütün sıkıntılar, belirsizlikler duruyor. Ateş kolay sönmez. Bundan sonrası yurtdışından gelecek haberlere bağlı olacaktır."

Türkiye ocakta 291 milyon dolar cari fazla verdi

TÜRKİYE'nin bu yılın ocak ayında cari işlemler hesabı, 291 milyon dolar fazla verdi. Bir önceki yılın Ocak ayında cari işlemler hesabı, 4 milyar 149 milyon dolar açık vermişti. Merkez Bankası tarafından açıklanan Türkiye'nin ocak ayına ilişkin ödemeler dengesi bilançosuna göre, cari işlemler hesabının fazlaya dönüşmesinde, dış ticaret açığının azalması ve cari transferlerden kaynaklanan net girişlerdeki artış, etkili oldu. Dış ticaret dengesi, bir önceki yılın ilk ayına kıyasla yüzde 98.3 azalarak, 78 milyon dolar açık verdi. Ocak ayı için TÜİK tarafından yapılan tahmin sonuçlarına göre, turizm gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 azalarak, 868 milyon dolara geriledi.

Hazine 2.4 milyar dolar borçlandı

HAZİNE bugün valörle düzenlediği 3 Mart 2010 itfalı iskontolu bononun yeniden ihracıyla piyasadan toplam 2.4 milyar lira net borçlandı. Kamulara ayrıca 450 milyon lira ROT satışı gerçekleşti. İhalede oluşan bileşik faiz beklentilerin altında kaldı. İhalede oluşan ortalama bileşik faiz yüzde 14.54 oldu.

İMKB dışarıya eşlik etti, yüzde 1.1 arttı

DÜNYA borsalarındaki olumlu hava dün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda da (İMKB) etkisini gösterdi. "İMKB yükselişe iştirak etmedi, sadece etkilendi" şeklinde yorumlanan gün, hisse senetleri yüzde 1.13 değer kazandı. Türkiye'ye benzer ülkelerde bu oranlar çok daha yüksek olsa da (Rusya yüzde 10, Güney Afrika yüzde 2.5), İMKB ilk seansta 120 puan, ikinci seansta da 268 puan artış kaydetti. Böylece endeks günü 23 bin 315 seviyesinden yaptı.
hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.