Merkez Bankası: Sera ürünü, domates fiyatlarını düşürecek

Merkez Bankası: Sera ürünü, domates fiyatlarını düşürecek

Merkez Bankası: Sera ürünü, domates fiyatlarını düşürecek

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ekim ayında enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 1,83, üretici fiyatlarında yüzde 1,21 arttı.


Rakamların yüksek çıkmasında, enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip gıda fiyatlarındaki artışın büyük etkisi oldu. Sonuçları değerlendiren Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam etmesinin beklendiğini bildirdi. Bankanın 'Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri' başlıklı açıklamasında ekimde tüketici fiyatlarının yüzde 1,83 oranında arttığı, yıllık enflasyonun da 0,62 puan azalarak yüzde 8,62 olduğu ifade edildi. Açıklamada, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların sürmesinin enflasyondaki düşüşü sınırladığı, gıda haricindeki alt gruplarda enflasyonun genelde olumlu bir eğilim sergilediği ifade edildi.

Hizmet grubu yıllık enflasyonundaki istikrarlı gerilemeye paralel olarak temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, "Önümüzdeki aylarda enflasyonun kademeli olarak düşmeye devam etmesi beklenmektedir." denildi. Açıklamaya göre, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişte, başta fiyatları keskin bir artış kaydeden domates olmak üzere sebze grubu fiyatları etkili oldu. Sera ürünlerinin piyasaya girmesiyle ürün arzında gözlenmeye başlanan artışla yakın dönemde domates fiyatlarında aşağı yönlü ciddi bir düzeltme gözlenebilecek.


Halde kilo fiyatı 1,5 liraya kadar geriledi

Yaz mevsiminin olumsuz geçmesi sebebiyle fiyatı fırlayan domates, ucuzlamaya başladı. Mersin'in Silifke ilçesinde, seralarda hasadın başlamasıyla halde fiyatı düşmeye başlayan domates 1,5 TL'den satılıyor. Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, bu yıl güve zararlısı ve hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi sebebiyle domatesin kilosunun 10 liraya kadar yükseldiğine işaret etti. Can, sera ürünlerinin hasadıyla birlikte domatesin fiyatının 1,5 TL'ye düşmesinin tüketiciyi sevindirdiğini, bu rakamın üretici açısından da makul olduğunu kaydetti. Can, fiyatların 1 liranın altına düşmemesi halinde üreticinin kazanç elde edeceğini ifade etti.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.