Memura vergi istisnası: Sessizliği bozan ilk açıklamalar geldi
İlk açıklama Kamu Sen'den geldi; Ek zam ve refah payı bir an önce hayata geçirilmeli.
İlk açıklama Kamu Sen'den geldi; Ek zam ve refah payı bir an önce hayata geçirilmeli.
Memurların gelir vergisi kazancı ne kadar olacak. Erdoğan'ın memurların da asgari ücret kadar gelir vergisi muafiyeti açıklaması sonrası memur maaşlarında ne kadar bir değişim olacak? İşte memurların paylaştığı bordrolarda gelir ve damga vergileri...
Gelir vergisi oranları bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün açıkladığı ve memurları da kapsayacağını belirttiği vergi muafiyeti asgari ücret kadar olan kısım için geçerli olacak.
ASGARİ ÜCRET KADAR GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memur maaşlarının da asgari ücretteki gelir ve damga vergisinden muaf tutulacağını ifade etti. Erdoğan'ın konuya ilişkin sözleri şöyle:
* Hedeflerimiz doğrultusunda azimle, kararlılıkla yola devam ediyoruz. Bir müjde de memurlarımıza; Bilindiği gibi asgari ücretin gelir ve damga vergisinden muaf olmasını tüm çalışanlarımız için genişletmiştik. Memurlarımızı da bu kapsama dahil ederek fiilen aldıkları ücrete katkı sağlamasını planlıyoruz.
KAMU SEN BAŞKANI ÖNDER KAHVECİ'DEN AÇIKLAMA
Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci sosyal medayadan yaptığı açıklamada vergi düzenlemesinin olumlu olduğunu fakat ek zam ve refah payının bir an önce hayata geçirilmesini istedi.
Kahveci paylaşımında;
1-) Bütün çalışanların gelirlerinin asgari ücret kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması olumlu bir gelişmedir. Yıllardır çalışanlar üzerindeki vergi yükünün adil bir seviyeye çekilmesi için vermiş olduğumuz mücadelemiz karşılık bulmuştur.
2-)Ancak memurlarımızın üzerindeki ekonomik olumsuzlukların yükünün hafifletilmesi için ek zam ve refah payı uygulaması da bir an önce hayata geçirilmelidir.
MEMURA VERGİ DÜZENLEMESİ YAPILDI: DETAYLAR İÇİN KİMSEDEN SES YOK
Memurlar için yapılan asgari ücret kadar gelir vergisi muafiyeti üzerine gerek hükümetin yetkili bakanlarından gerekse de memur sendikalarından bir başka yorum gelmedi. Yapılan düzenleme ile memurlara ne kadar ilave bir atışın geliği tüm memurlar tarafından merak ediliyor.
MEMUR SEN'DEN AÇIKLAMA
Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan da açıklama geldi;
"Memur-Sen olarak; kamu görevlilerinin gelirlerinden, brüt asgari ücret tutarı kadarına tahakkuk eden vergi yükünün kaldırılması dolayısıyla Sn. Cumhurbaşkanımız @RTErdogan'a teşekkür ediyoruz.
Ek zam/ilave ödeme talebimizi yineliyoruz." ifadelerini kullandı.
MEMURLAR NE KADAR GELİR VE DAMGA VERGİSİ ÖDÜYOR?
Sosyal medayada memurlar maaş bordrolarını paylaşıp gelir vergisi kesintilerini paylaştılar. Memurların gelir ve damga vergilerinin yaklaşık 500 TL olduğu görüldü. Bu rakam brüt ücret üzerinden teknik hesaplamalarla orataya çıkmakta olup asgari ücret kadarının vergi diliminden muaf olması ile ortalama memurlarda ( Maaşı yaklaşık 7 bin TL olanlar için) 200 TL'ye yakın bir zam olabileceği tahmin edilyor. Kesin rakamlar yasal düzenlemenin yayımlanması ve yapılacak zam oranları ile kesinlecek.
Bugün Resmi Gazete'de yer alan gelir vergisi tebliği ise memurları üzecek gibi görünüyor. Yıllık 60 bin TL olması beklenilen vergi dilimi 32 bin TL'ye kadar yüzde 15 olarak belirlendi. Asgari ücret ile gelir vergisi diliminin nasıl uygulanacağı ise önümüzdeki günlerde netleşecek.
İşte 2022 yılı için milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelir vergisi dilimlerinin yer aldığı o tebliğ;
GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 317)
(3) 193 sayılı Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 2022 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.
32.000 TL'ye kadar % 15
70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, fazlası % 20
170.000 TL'nin 70.000 TL'si için 12.400 TL (ücret gelirlerinde
250.000 TL'nin 70.000 TL'si için 12.400 TL), fazlası % 27
880.000 TL'nin 170.000 TL'si için 39.400 TL (ücret gelirlerinde
880.000 TL'nin 250.000 TL'si için 61.000 TL), fazlası % 35
880.000 TL'den fazlasının 880.000 TL'si için 287.900 TL (ücret gelirlerinde
880.000 TL'den fazlasının 880.000 TL'si için 281.500 TL), fazlası % 40
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.