Mehmet Sağlam:Olimpiyatlar Nobel'e aday olmalı

Mehmet Sağlam:Olimpiyatlar Nobel'e aday olmalı

Türkçe Olimpiyatları'nı değerlendiren Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, UNESCO ve Nobel gibi dünya barışına hizmet eden kuruluşları 140 ülkenin katıldığı bu organizasyonla ilgilenmeleri çağrısında bulundu

Bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları önceki akşam görkemli bir törenle veda etti. Bir hafta boyunca tüm Türkiye'nin izlediği hoşgörü ve sevgi tablosunu Türkçe Olimpiyatları'nın perde arkasını Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam yorumladı. Sağlam, olimpiyatların Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

3 MİLYON KİŞİ İZLEDİ

İzmir'de başlayan kültür şölenine yaklaşık 3 milyon kişinin akın ettiğin aktaran Sağlam, Ege yöresinin şölene akın ettiğini söyledi. Olimpiyatların Türkiye'de yaklaşık 20 gündür süren eylemlerden hiçbir şekilde etkilenmediğinin altını çizen Sağlam, "Dünya Çocukları 55 ilde 90 sahne aldı. Bu aşamada hiçbir sıkıntı çıkmadı. Aksine vatandaşımızın büyük bir ilgisi vardı" dedi.

MUTLU DÖNDÜLER

Çocukların ülkelerine mutlu bir şekilde döndüklerini belirten Sağlam, önceki akşam kapanış töreninde 250 bin kişinin akın ettiğini ifade etti. Bunlardan 70-80 bininin stad dışında kaldığına dikkat çeken Sağlam, "Stadın araları bile doldu. Gözlemcilerin kanaati 250 bin kişi olduğu. Türkiye'deki en büyük mekana gittik. Oranın da taşacağını bildiğimiz için dışarıya da ekranlar kurduk.

Gelemeyen milyonlar da evlerinde izledi" ifadelerini kullandı. Olimpiyatların başladığı tarihten bittiği tarihe kadar her şeyin çok güzel geçtiğini dile getiren Sağlam şöyle konuştu: "Türkiye'de çeşitli olayların olduğu bir döneme denk gelmesine rağmen bu çocuklar gittikleri yere hep barış, sevgi, güzellikler ve neşe götürdüler. Bunlar iftihar edilecek şeyler. Türkiye'nin güzel değerlerini yaymakta bu gençler köprü oluyor. Bu kadar geniş çapta düzenlenen, 11 yıldır da ciddi bir sıkıntı olmadan yürütülen sivil toplum hareketi dünyada yok."

UNESCO İLGİLENMELİ

Olimpiyatların Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, şöyle devam etti: "Özellikle Nobel gibi dünya barışı için ödül veren kuruluşlar bu organizasyonla ilgilenmeli. Bizim bu olimpiyatları kaç yıldır yaptığımızı ve dünya barışına nasıl hizmet ettiğimizi araştırmalılar.

Bu organizasyon aynı zamanda dünya barışına (Nobel'e) aday gösterilmeli. Nobel Ödülü barış için veriliyor, siyaset için değil... UNESCO da dünya kültürüne katkılarımız açısından bu organizasyonla ilgilenmeli. Bunun yanı sıra, Guinness Rekorlar Kitabı da 5 kıta,140 ülkeden gelen 2 bin 500 öğrencinin bir araya gelip hiçbir olaya sebep vermeden gerçekleştirdiği bu dev organizasyonu yakından izlemeli."

Halk çocukları bağrına basıyor

Olimpiyat sevgisi ve çalışmalarının her yıl çığ gibi büyüdüğünün altını çizen Sağlam, olimpiyatı izlemeye gelen vatandaşların dünya çocuklarını bağırlarına bastıklarını vurguladı. Sağlam, "Vatandaşlarımızın bu çocukları gönüllerine basması Anadolu halkının kendi kültürüne sahip çıktığını da gösteriyor" dedi.

Öğretmenler rol model

Barış uğuruna dünyanın farklı yerlerine giden öğretmenlerin anne-babalarına şükran borçlu olduğunu ifade eden Sağlam, barış için şehit olan öğretmenlerin olduğunu da bildirdi. Sağlam, "Uzaklardaki hocamızın irşadı rehberliğini geçerseniz, birinci kahraman bu öğretmenler. İkinci olarak da gönlü zengin olan işadamlarımız. Çocukların ailelerini de unutmamak lazım.

Güney Afrika'dan dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye gönderiyorlar. Demek ki böyle bir güveni vermişiz ve bize çocuklarını emanet edebiliyorlar" dedi. Yurtdışında görev yapan öğretmenlerin öğrenciler  için rol model olduğunu belirten Sağlam, şu ifadeleri kullandı: "Herkes barıştan, çalışkan olmaktan ve doğruluktan bahsedebilir ama herkes rol model olamaz. Bu öğretmenlerimiz rol modeldir. Onların oluşturduğu saygınlıkla okullar değer kazanıyor.

Bu çocuklar öğretmenlerini tanıdıkça çalışmak için daha çok motive oluyorlar. Mesela, Kenyalı bir öğrenci 'İlk defa bir beyaz adam benim başımı okşadı' diyor. Bunlara bakıldığında bir numaralı kahramanımız öğretmenler. Organizasyonun başarısı da burada yatıyor. Öğretmenler yalnız tavsiye eden değil, söylediklerini yaşantılarıyla gösteren insanlar. Bu okullar İngiliz, Fransız okullarıyla rekabet ediyor. Okullarımız hem sosyal hayat hem de bilim açısından diğer okullardan ileri düzeyde."

SELVİ ÇELİK - BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.