MEDİKAL GÖRÜNTÜLEMEDE RİSK!

MEDİKAL GÖRÜNTÜLEMEDE RİSK!

Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Bor, insanların yıllık radyasyona maruziyet nedenlerinin yarısının medikal ışınlamalardan kaynaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Bor, Antalya'da düzenlenen 22. Nükleer Tıp Kongresi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, artan medeniyet ve teknolojiyle teşhis ve tedavide radyasyon kullanımının arttığını vurguladı. Akciğer filminden, bilgisayarlı tomografiye kadar medikal görüntüleme yöntemleriyle insanların ışınlandığını ifade eden Bor, ''18 yıl önce kişilerin yıllık radyasyona maruz kalma nedenleri arasında yüzde 15 olan medikal ışınlamalar teknolojik gelişmelerle yüzde 49'a çıktı'' dedi.

Medikal ışınlamaların mutlak bir gerekliliğe dayanmasının şart olduğunu belirten Bor, medikal görüntülemede minimum radyasyon ile optimum görüntü kalitesinin hedeflendiğini kaydetti. Cihazların bakım ve kontrollerine dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Bor, Türkiye'de bu konuda çok büyük eksiklikler olduğunu ve normal doza kıyasla 10 kat fazla radyasyon veren cihazlar bulunduğunu söyledi.

Medikal görüntülemelerin ve özellikle bilgisayarlı tomografinin gereklilik halinde hayat kurtaran cihazlar olduğunu belirten Bor, son zamanlarda bu cihazlardan yayılan radyasyonun kanser riskini artırdığına yönelik yayınlarla, insanların yaptırmaları zorunlu teşhislerden korkar hale geldiğini belirtti. Adeta bir 'radyofobia' yayıldığını dile getiren Bor, diğer nedenlerle kıyaslandığında medikal görüntüleme sistemlerinden kanser riskinin çok daha düşük olduğuna dikkati çekti.

-RİSKLERİN KIYASLANMASI-

Bir milyon kişide kansere yakalanma riskinin tek bir göğüs incelemesi yaptıranlarda 2.5, beyin tomografisinde 100, pelvis tomografisinde 500, girişimsel incelemelerde ise 2500 olduğunu bildiren ifade eden Bor, buna karşın 400 bin kişinin başka nedenlerle kansere yakalanma olasılığı bulunduğunu vurguladı.

Bor, medikal görüntülemelerle 0.02 miliSievert (mSv) radyasyon dozuna maruz kalmanın, milyonda bir ölüm nedeni olarak 40 yemek kaşığı tereyağ ve 100 adet kömürde pişmiş biftek tüketmek, 1.5 sigara içmek, araba ile 300 ve uçak ile de bin mil seyahat etmekle aynı riske eşit olduğunu söyledi.

Meme dokusunun radyasyona karşı daha hassas olduğuna dikkati çeken Bor, diğer incelemelere göre daha fazla radyasyona maruz bırakan mamografinin ancak hekim gerekli gördüğü zaman bakımının kontrolü iyi yapılmış cihazlarda yapılması gerektiğini kaydetti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.