MECLİS'E ZORUNLU SEÇİM TASARRUFU

MECLİS'E ZORUNLU SEÇİM TASARRUFU

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Aylık Tüm Giderleri Toplam 45 Milyon 387 Bin 370 Tl. Yaşanan Ekonomik Kriz Nedeniyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Bazı Tasarruf Tedbirleri Alındı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin aylık tüm giderleri toplam 45 milyon 387 bin 370 TL. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında bazı tasarruf tedbirleri alınırken, 29 Mart yerel seçimler nedeniyle tatile giren Meclis'te Mart ayında giderler büyük oranda düşecek. Meclis'in Mart ayı harcamalarında yaklaşık 5 milyon lira tasarruf edilmesi bekleniyor.
29 Mart yerel seçimler nedeniyle Meclis, 5 Mart'tan itibaren tatile girdi. Nisan'ın ilk haftasına kadar tatil olan Meclis'in aylık giderlerinde de bu çerçevede tasarruf sağlanmış olacak.


ANKA'nın elde ettiği bilgilere göre, TBMM'nin 1-31 Ocak 2009 tarihleri arasında ayrıntılı bütçe giderleri şu şekilde oluştu:

Milletvekili-eski üye dul yetim tazminat, personel maaş, ücret giderleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Primi Giderleri: 37 milyon 118 bin 172 TL.

Tüketime yönelik mal alımları: 1 milyon 50 bin 790 TL.

Yolluk giderleri: 218 bin 744 TL.

Hizmet alımları: 361 bin 782 TL.

Temsil ve tanıtma giderleri: 235 562 TL.

Menkul mal, gayrimaddi hak alım, bakım ve onarım giderleri: 50 bin 937 TL. Gayrimenkul mal bakım onarım giderleri: 73 bin 136 TL.

Tedavi giderleri: 5 milyon 690 bin 141 TL.

Sermaye giderleri: 47 bin 471 TL.

Diğer giderler: 540 bin 631 TL.

-MART'TA YOLLUK, TEMSİL VE TANITMA İLE DİĞER GİDERLERDEN TASARRUF EDİLECEK-

Bu çerçevede TBMM'nin bir aylık gider tablosuna bakıldığında milletvekilleri seçim bölgelerinde olacağı için Meclis'te bazı faaliyetler gerçekleşemeyecek. Örneğin, yurtiçi ve yurtdışına görevli olarak giden milletvekili ve görevli personelden yolluk ödenekleri büyük oranda düşecek. Meclis'te Mart ayı boyunca temsil ve tanıtma programları da gerçekleşemeyecek. Bu çerçevede temsil ve tanıtma giderlerinin aylık gideri olan 235 bin 562 TL'lik ödenek Mart ayında harcanmayacak.

Meclis'te önemli bütçe giderleri arasında yer alan "diğer giderler" cetvelinde (yemek, yol, ulaşım, iletişim, ısınma...) yer alan 540 bin 631 TL'lik aylık gider oranında da büyük oranda tasarrufa gidilecek.

-SABİT GİDERLER-

TBMM'nin her ay değişmeyen sabit giderleri arasında ise, "Milletvekili, eski üye, dul yetim, tazminat, personel maaşı, ücret giderleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Pirimi Giderleri, sermaye giderleri ve tedavi giderleri" yer alıyor. Meclis'in gider tablosuna bakıldığında; tüketime yönelik mal alımları, yolluklar, hizmet alımları, temsil ve tanıtma giderleri, menkul mal gayrimaddi hak alım bakım ve onarım giderleri, bakım onarım giderleri, sermaye ve diğer giderler de Mart ayında büyük oranda tasarruf sağlanacak.

-ZİYARETÇİ SAYISI DÜŞTÜ-

29 Mart seçimleri nedeniyle milletvekilleri seçim bölgelerine giderken, son 7 yıldır ziyaretçi girişinde rekor sayıya ulaşan Meclis'e neredeyse Mart başından beri hiç ziyaretçi gelmedi. Meclis, son iki dönemdir tarihinin en fazla ziyaretçi ağırlayan dönemini yaşadı. Günde yaklaşık 2 bin ziyaretçi ağırlayan TBMM'de 22 ve 23. dönemde yaklaşık 5 milyon 86 bin 23 kişi geldi. Yıllık ortalama 807 bin 200 kişinin ziyaret ettiği Meclise, günde ortalama 2 bin 690 vatandaş geliyor.

-MECLİS ÜYE LOKANTALARINDA YEMEK MİKTARI DA AZALDI-

Meclis'te ayda yaklaşık 4.8 ton kırmızı et tükenirken, Ocak ve Şubat ayı boyunca TBMM üyeler lokantası adeta her gün bir kenti doyuracak kadar yemek üretmek zorunda kaldı. Ocak ve Şubat aylarında; yaklaşan yerel seçimler nedeniyle, Meclis'te yoğun bir ziyaretçi trafiğine neden oldu. TBMM'nin ziyaretçi sayısı artınca, milletvekili lokantası da rekor kırdı.

Ocak ve Şubat ayları boyunca; belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve hatta muhtarlık gibi görevlere talip olanlar, milletvekili, bakanlar ve parti yöneticileriyle görüşmek üzere Meclis'e akın ettiler.

Ocak ve Şubat aylarında; partilerin grup toplantılarının olduğu salı günlerinde sadece milletvekillerine ait üyeler lokantasında 2 bin 73 kişi yemek yedi. Meclis yetkililerince bunun Meclis tarihinde bir ilk olduğu ifade edildi.

Mart ayı boyunca başta üyeler lokantası olmak üzere Meclis halka ilişkiler binasında bulunan lokantalardaki yemek miktarı ve çeşitlerinde de büyük oranda azalma gözlendi. (ANKA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.