Meclis Önünde Bütçe Protestosu

Meclis Önünde Bütçe Protestosu

TBMM’de görüşülmekte olan 2014 yılı bütçesini Meclis Dikmen kapısında düzenlediğimiz eylemle protesto ettik.

TBMM’de görüşülmekte olan 2014 yılı bütçesini Meclis Dikmen kapısında düzenlediğimiz eylemle protesto ettik.

 

KONCUK: BU BÜTÇEDE FAİZ LOBİSİ DÜŞÜNÜLMÜŞ AMA MEMUR, İŞÇİ, ÇİFTÇİ, ESNAF, EMEKLİ DÜŞÜNÜLMEMİŞTİR

 

Yoğun katılımın olduğu eylemimizde bir konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Görünen o ki, 2014 yılında da iktidar milletin sırtına binerek bütçeyi oluşturmayı planlamıştır” dedi. Koncuk, “TBMM’de görüşülen 2014 yılı bütçesi ağır bir mali disiplin bütçesi olarak hazırlanmış, bütçenin bütün yükü ücretli çalışanlar üzerine yüklenmiştir.

Öyle ki, 2014 yılında ülkedeki toplam gelir vergisinin %62,6’sı ücretli çalışanlardan, dar ve sabit gelirlilerden alınacaktır.

OECD içinde en yüksek dolaylı vergi Türkiye’dedir.

Hali hazırda ülkemizde üretilen toplam mal ve hizmetlerin yaklaşık %94’ü en zengin kesime, %6’sı ise en fakir kesime gitmektedir.

Buna karşın bu kesimden toplanan vergiler, ülkenin en zenginlerinden alınan vergilerin kat be kat üzerindedir.

Bu durumun sebebi dolaylı vergi sistemidir ve kişilerden gelirleriyle orantılı vergi toplanmamaktadır.

Görünen o ki, 2014 yılında da iktidar milletin sırtına binerek bütçeyi oluşturmayı planlamıştır.

Bununla birlikte bütçenin %12’si de faiz ödemelerine gidecektir.

Görülüyor ki, bu bütçede faiz lobisi düşünülmüş ama memur, işçi, çiftçi, esnaf, emekli düşünülmemiştir.” dedi.

 

KONCUK: MEMURLAR YÜZ ÜSTÜ BIRAKILMIŞ, YANGINDAN KAÇAR GİBİ PAZARLIKTAN KAÇILMIŞ; YALAN MI?

 

2014 yılı bütçesinde memurun unutulduğunun altını çizen Genel Başkanımız İsmail Koncuk, “Pazarlamacılar, ne kadar reklam yaparlarsa yapsınlar, bu toplu sözleşme defoludur.” dedi. Koncuk, “Bilindiği gibi malum zevatın masa başı oyunlarıyla 2014 yılında memur maaşlarına yalnızca 123 TL zam yapılması kararlaştırılmıştır.

Bunun dışında memur maaşlarındaki hiçbir kaleme artış yapılmayacaktır.

Yani çocuk parası, aile yardımı, doğum, ölüm yardımları, ek ödemeler, ek dersler, fazla mesai ücretleri ve tazminatlar artmayacaktır.

Yapılacak zam, memurun ele geçen maaşının tamamı için geçerli olacaktır.

123 TL’lik artış en düşük maaşa %6,8; ortalama maaşa da %5,1 zam demektir. 

TÜİK’in dün açıkladığı resmi rakamlara göre şu anda yıllık enflasyon %7,32’dir.

Ekonomide her şeyin yolunda gittiğini varsaydığımızda bile 2014’te maaşlar, her şartta enflasyonun gerisinde kalacak ama memurlara enflasyon farkı ödemesi de yapılmayacaktır. 

2014 yılı bütçe hedefinde enflasyonun %5,3 olacağı tahmin edilmiştir.  Bu durumda bile sözde yetkili konfederasyonun enflasyon hedefinin altında bir zamma imza attığı açıkça görülmektedir.

Pazarlamacılar, ne kadar reklam yaparlarsa yapsınlar, bu toplu sözleşme defoludur. İşte imzalanan toplu sözleşme gerçekleri, işte rakamlar, itirazı olan beri gelsin:

 2014 yılında;

  • Enflasyon farkı YÜZDE SIFIR;

  • Ek ders ücretleri YÜZDE SIFIR,

  • Ek Ödemeler YÜZDE SIFIR,

  • Aile yardımı YÜZDE SIFIR,

  • Çocuk parası YÜZDE SIFIR,

  • Özel Hizmet Tazminatları YÜZDE SIFIR,

  • Fazla mesai ücretleri YÜZDE SIFIR.

 

  • 2015 yılında ise %3 + %3 zam; yalan mı?

Memurlar yüz üstü bırakılmış, yangından kaçar gibi pazarlıktan kaçılmış; yalan mı?

  • Yıllardır mağdur edilen akademisyenlerin sorunlarını çözmek için önünüzdeki 23 günlük süreyi kullanmamanızın sebebi nedir?

  • Öğretmenlerimizin birikmiş sorunları, 75 + 75 TL ile çözülmüş müdür?

  • Hizmet kollarının sorunları,

  • Tüm ödemelerin emekli maaşına esas kabul edilerek, emekli maaşlarının artması,

  • Emekli ikramiyesindeki 30 yıl sınırının kaldırılarak, emekli ikramiyesinin yükselmesi,

  • Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına alınması,

  • Ek gösterge sorunlarının çözülmesi,

  • Fazla mesailer,

  • Ek ödemeler,

  • Görevde yükselme,

  • Başta 4/C’liler olmak üzere kadroya geçirilmeyen personelin durumu,

  • Sağlık çalışanlarının ve döner sermayeli kurumlarda çalışanların sorunları,

  • Vergi dilimlerindeki adaletsizlik,

  • KİT çalışanlarının sorunları,

  • Görevde yükselme sınavları, tayin, atama ve yer değiştirmeler,

  • Uzmanların sorunları gibi yüzlerce konu dururken neden toplu sözleşmeler 23 gün erken bitirilmiştir?

 

Bu vurdumduymaz anlayış yüzünden memurlarımızın ve emeklilerin sorunları 2 yıl boyunca görüşülmemek üzere, 2015 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerine kadar rafa kaldırılmış, sümen altı edilmiştir.

Kısaca memur masada unutulmuştur. Soruyorum sizlere, bu mudur tarihi başarı? Bu mudur son 50 yılın en başarılı toplu sözleşmesi? Bu mudur sendikacılık?” dedi.

 

KONCUK: MALUM KONFEDERASYON MASADA KAMU GÖREVLİLERİNE AYRILAN 2 MİLYAR 967 MİLYON LİRAYI, İKTİDARA PEŞKEŞ ÇEKMİŞTİR. KAMU ÇALIŞANLARI BÜTÇEDEN GASP EDİLEN BU PARANIN HESABINI MUTLAKA SORACAKTIR.

 

Masada memuru satanların, dışarıda en iyi toplu sözleşmeyi imzaladık” diyerek yalan söylediğini ifade eden Genel Başkanımız İsmail Koncuk malum sendikanın, bırakın doğru dürüst bir zam almayı, enflasyon farkını dahi akıllarına getiremediğini, memurun elde edeceği üç kuruşu bile masada bıraktığını kaydetti. Koncuk, “Daha dün LPG’ye %12 zam yapılan; son bir yılda patatesin %93; kuru fasulyenin %46; ilacın %25; ekmeğin %13; kuru soğanın %12; peynirin %11 zamlandığı bir ülkede; maaşlara %5,1 zam yapılmasını davul zurnayla kutlamak mıdır sendikacılık?

Bu hezimet, neyin diyetidir? Toplu sözleşmede kamu çalışanlarının gasp edilen birçok hakkı yanında, iktidarın bütçede memura ayırdığı para dahi tam olarak alınamamıştır.

Malum konfederasyon masada kamu görevlilerine ayrılan 2 milyar 967 milyon Lirayı, iktidara peşkeş çekmiştir. Yani 2014 yılı bütçesinin finansörü, yandaş sendika olmuştur.

Bu şekilde memurların ve emeklilerin hakkı olan yaklaşık 3 milyar Lira, memurun cebinden alınıp faiz lobisine aktarılmıştır. 

Buradan kendilerine seslenmek istiyorum; Siz hangi menfaat uğruna, zaten memurlara ayrılmış olan paydan daha az bir miktara imza attınız? Kamu çalışanları bütçeden gasp edilen bu paranın hesabını mutlaka soracaktır.

Tarihin hiçbir döneminde, çalışanlarına böylesine arkasını dönen bir sendika görülmemiştir. Masada memuru satanlar, dışarıda ise en iyi toplu sözleşmeyi imzaladık diyenler, bırakın doğru dürüst bir zam almayı, enflasyon farkını dahi akıllarına getirememiş, memurun elde edeceği üç kuruşu bile masada bırakmışlardır.

2014 yılının Temmuz ayı geldiğinde, ek zam alamayacak, enflasyon farkından yararlanamayacak memurlar, masadaki oyunu bizzat anlayacak, sefaleti bizzat yaşayacaklardır. Memurlara ve emeklilere enflasyon farkı ödemesi yapılması, sosyal devlet olmanın ötesinde insanlık gereğidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde verilen maaş zammının, enflasyonun altında kalması halinde maaşların erimesine göz yuman bir sendika görülmemiştir.

Ne yazık ki milyonlarca kamu görevlisi ve emeklilerimiz adına bu ayıp, Türkiye’deki sözde yetkili sendikaların hanelerine yazılmıştır. Bu nedenle dünya sendikacılığının bile yüzkarası olan bu leke temizlenmelidir.” dedi.

 

KONCUK: 20 MİLYON İNSANIN AHI YAKANIZI BIRAKMAYACAKTIR

 

Genel Başkan İsmail Koncuk, 2014 yılı bütçesine memurlara ve emeklilere enflasyon farkı verileceğine dair bir hüküm konulmasını istedi. Koncuk, aksi takdirde 2 milyon 600 bin kamu görevlisi, 1 milyon 800 bin memur emeklisi ve aileleriyle birlikte 20 milyon mazlumun ahının pazarlamacı, bütçe finansörü sendikanın ve iktidarın yakasını bırakmayacağını ifade etti. Koncuk,  “Akademisyenlerin, yardımcı hizmetlilerin, 4/C’lilerin, sağlık çalışanlarının başta olmak üzere hizmet kollarının ek gösterge, ek ödeme, fazla mesai, ek ders gibi tüm sorunlarına çözüm üretecek bir bütçe ortaya konulmalıdır.

2014 yılı bütçesine memurlara ve emeklilere enflasyon farkı verileceğine dair bir hüküm ilave edilmelidir. Aksi takdirde, 2 milyon 600 bin kamu görevlisi, 1 milyon 800 bin memur emeklisi ve aileleriyle birlikte 20 milyon mazlumun ahı, pazarlamacı, bütçe finansörü sendikanın ve iktidarın yakasını bırakmayacaktır.” dedi.

Genel Başkanımız İsmail Koncuk,

“Bozuk tartı, doğru tartmaz

Eğri cetvel, düzgün çizmez

Acı soğan, tatlı kokmaz

Adam olan, kul aldatmaz

Ama bilin ki,

Böyle gelmiş, böyle gitmez.”dedi. Koncuk, “Hükümet bütçe görüşmeleri sırasında taleplerimize olumlu cevap vermezse,  28 Aralık’ta tüm Türkiye genelindeki teşkilatlarımızın da katılımıyla Ankara Sakarya Caddesinde geniş çaplı bir eylem  yaparak 2014 yılı bütçesini bir kez daha protesto edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Eylemimize Genel Başkanımız İsmail Koncuk ile birlikte, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci,  Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, ve Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, ve Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Hasan Hüseyin Yılmaz, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Genel Merkez Yöneticilerimiz ve çok sayıda kamu çalışanı da katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.